5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve

5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı -Trabzon Valisi Kızılcık: Ortahisarda yapmaya çalıştığımız, yenilenme ihtiyacı olan yapıların restorasyonunu gerçekleştirmektir


TRABZON (A.A) - Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Ortahisarda yapmaya çalıştığımız, yenilenme ihtiyacı olan yapıların restorasyonunu gerçekleştirmektir dedi.
     Kızılcık, Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde düzenlenen 5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayının ikinci gününde İmam Buhari Oturumunda konuşma yaptı.
     Trabzonun tarihi Ortahisar Mahallesinin restorasyonu ile ilgili sunum yapan Kızılcık, dünya lideri Kanuni Sultan Süleymanın doğduğu ve eğitim gördüğü Ortahisar Mahallesinin restorasyon projesinin tamamlanma aşamasına geldiğini ifade etti.
     Önemli kültürel zenginliğe sahip Trabzonun kültürel miraslarına sahip çıktıklarını vurgulayan Kızılcık, şunları söyledi:
     Ortahisar projemizde temel düşünce kentsel yenileme değildir. Çünkü kentsel yenileme dediğimizde gecekondu şeklinde yapıların yıkılarak yerine yenilerinin yapılması hedeflenmektedir. Ortahisarda yapmaya çalıştığımız, yenilenme ihtiyacı olan yapıların restorasyonunu gerçekleştirmektir. Mekanlara insanlar ruh verirler. Dolayısı ile orada bulanan ve şu anda oraları konut olarak kullanan vatandaşlarımızın bu fonksiyonlarını sürdürmelerini temel ilke edindik. Ancak bu alanı turistik destinasyon ve merkez haline getirmeyi de hedeflediğimiz için, bazı boş binaları ticari mekanlar haline getirmek isteyenlere yönelik planlama da yapmaktayız.
     Yaklaşık 140 civarında binanın bulunduğu Ortahisar Mahallesinde butik otel ve kafeteryaların da yapılmasını planladıklarını ifade eden Vali Kızılcık, şöyle devam etti:
     Burada yaklaşık 140 civarında tarih binamız var. Bu tarihi binaların bir kısmında vatandaşlarımız oturuyor. Onlar burada yaşamaya restorasyondan sonra da devam edecekler. Binalarımızın bir kısmını butik otel, kafeterya, turistik amaçlı tesisler ve satış mekanları yapmayı hedefliyoruz. Trabzonumuzu Fatihin fethettiği, Yavuzun şehzadelik yaptığı, Kanuninin doğup 15 yaşına kadar yaşadığı bir şehir olarak tanıtırız ve bununla da övünürüz. Çünkü dünya liderlerini burada yetiştirip dünyaya Türk İslam düşüncesinin yayılmasında hizmet ettiklerini özellikle vurgulamak isteriz. Kanuni Sultan Süleyman bu mahallede doğduğu için mahalle bu anlamda bizim için son derece önemli.
     Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da kurultayın yapıldığı kültür merkezine gelerek, Vali Kızılcık ve Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile görüştü.
    
     Muhabir: Zafer Sel
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber 5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER