5 Aralık Kadın Hakları Günü

5 Aralık Kadın Hakları Günü -CHP İl Kadın Kolları Başkanı İnceoğlu: -Seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz


SİNOP (A.A) - CHP Sinoh Kadın Kolları Başkanı Hacer İnceoğlu, Seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz dedi.
     İnceoğlu, 5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 78. yıl dönümü olduğunu hatırlattı.
     Türk kadınının bir çok Avrupa ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkına kavuştuğuna işaret eden İnceoğlu, şunları kaydetti:
     Mustafa Kemal Atatürkün eşsiz öngörüsü sonucunda birçok Avrupa ülkesinden daha önce seçme ve seçilme hakkı elde edilmiştir. 12 Haziran Genel Seçimlerinde TBMMdeki 550 milletvekilinden sadece 78i, hükümetteki 26 bakandan 1i kadındır. Ülkemizde yerel yönetimlerde kadın oranı yüzde 2.5tir, 2 bin 924 belediye başkanının 26sı, 34 bin 210 muhtardan 65i, 81 validen 1i kadındır. Sendikalarda hiç kadın yok. Kadınlar anayasa ve yasalarla zorunlu kılınan özel önlemlerle desteklenip güçlendirilmedikçe, sonuçlarda eşitlik sağlanmıyor. Asıl olan, sonuçlarda eşitliktir. Anayasa ile güvence altına alınmış olan seçme ve seçilme hakkı erkek egemen yapının kontrolüne terk edilmemelidir. Bu nedenle biz kadınlar, devrimci talebimiz olan yüzde elli eşit hak istemini savunuyoruz. Eğitimde, siyasette, yönetim kadrolarında, karar alma mekanizmalarında yani hayatın her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olmak istiyoruz. CHP olarak eğitim, sağlık, istihdam, eşit, özgür ve dayanışma içinde yaşayabilecek bir Türkiye yaratmak ve cumhuriyetle kazanılmış hakların korunarak yaşatılması için mücadele ediyoruz. Eşit temsil ve eşit katılımın sağlanması için çalışmalara devam ediyoruz. Bugün 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin yıl dönümü. Artık seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz.
    
     Muhabir: Halit Gümüş
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber 5 Aralık Kadın Hakları Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER