4. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi

4. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu -Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Daire Başkanı Bayraktar: -En büyük amacımız verilere ulaşmadaki engelleri kaldırabilmek


ZONGULDAK (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Daire Başkanı Hüseyin Bayraktar, En büyük amacımız verilere ulaşmadaki engelleri kaldırabilmek dedi.
     Bayraktar, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonunda düzenlenen Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumunda yaptığı konuşmada, genel müdürlüklerinin yeni bir genel müdürlük olduğunu söyledi.
     Bakanlıklarının yeni kurulduğunu anlatan Bayraktar, İki ayrı bakanlık oluşturuldu. Benim kanımca çok isabetli birşey oldu. Çünkü çevrenin şehircilikle birlikte ele alınması gerekiyor. Bundan sonra ise şimdiye kadar çeşitli kurumlarda daire başkanlığı seviyesinde görev yapan coğrafi bilgi sistemleri kısmı genel müdürlük olarak kuruldu diye konuştu.
     Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün kurulmasının nedenlerinden birisinin de veri paylaşımını sağlamak olduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:
     Bunu kitap haline getiremedik. İnşallah gelecekte bu kitabı oluşturursak bunun gibi başka sempozyumlarda bütün ilgililere ve katılımcılara sunmak istiyoruz. Bu standartları belirledikten sonra en önemli şeylerden biri de veri paylaşımını sağlayabilmek. Şu anda herkes veriye ulaşma konusunda zorluklar yaşıyor. En büyük amacımız verilere ulaşmadaki engelleri kaldırabilmek. Bir araştırmada denk gelmiştim. Türkiyede üretilen bilimsel yayınların çok büyük bir kısmı ülkemizle ilgili değil. Tabii bunun en büyük sebebi de Türkiyeyle ilgili bilimsel verilere ülkemizin bilim insanları ulaşamamasıdır. En büyük amacımız bunun önündeki engelleri kaldırabilmektir.
     -Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhlis Bağdigen-
    
     BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhlis Bağdigen de sempozyumda konusunda uzmanların kendi alanlarıyla ilgili bilgilendirmeler yapacağını belirterek, Burada birbirinden güzide alanına konularına hakim akademisyenimiz var. Onların yanında bizim burada coğrafi bilgi sistemleri konusunda söyleyecek bir şeyimiz olamaz. Sadece bu sempozyumu düzenleyen hocalarımıza, katkıda bulunan kişi kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyorum dedi.
    
     -Toplumsal gelişmelere gözlerimizi kapatamayız-
    
     Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Mustafa Erdoğan ise, Sıkıntıları, sorunları yoğun olan bir ülkede yaşıyor olmak bizlere daha ağır bir sorumluluk yüklemiştir. Çevremizde, bölgemizde, ülkemizde ve dünyada yaşanan ekonomik, sosyal, siyasal, toplumsal gelişmelere gözlerimizi kapatamayız. Biz meslek alanlarımızdan hareketle oluşturduğumuz politikalarla yaşama ve gelişmelere müdahale etmek durumundayız diye konuştu
     TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından Devlet Planlama Teşkilatı desteğiyle tasarlanıp üretilen uzaktan algılama uydusu RASAT da sempozyum kapsamında sergilendi.
     Sempozyumun 4 gün süreceği bildirildi.
    
     Muhabir: Kasım Sakallı/Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber 4. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER