382 basamaklı vadiye iniş kolaylaşıyor

382 basamaklı vadiye iniş kolaylaşıyor -Yüzlerce tarihi kaya oyma mekan, kilise ve şapeli barındıran 18 kilometre uzunluğundaki Ihlara Vadisi, Kapadokyanın en uzun yürüyüş yolu haline getiriliyor -Vadiye inilen 382 basamaklı merdive


AKSARAY (A.A) - Ersin Altınsoy - Yüzlerce tarihi kaya oyma mekan ve çok sayıda kilise ile şapelin bulunduğu 18 kilometre uzunluğundaki doğa harikası Ihlara Vadisi, yapılan düzenlemelerle Kapadokyanın en uzun yürüyüş yolu olacak.
     Hasandağı volkanından püsküren lavlar ve Melendiz Çayının çatlaklardan akarak milyonlarca yılda oluşturduğu Ihlara Vadisi, tarih ve doğa olgusunun bir arada görülebildiği dünyadaki ender kanyonlar arasında yer alıyor.
     Yer yer yüksekliği 100-150 metreyi bulan vadi, içinden akan Melendiz Çayının hayat verdiği bitki örtüsü ve Hristiyanlığın ilk dönemlerinde dini bir merkez olması nedeniyle 18 kilometre boyunca kayalara oyulmuş çok sayıda tarihi kilise, şapel ve yüzlerce barınakla turistlerin ilgisini çekiyor.
     Turistler Ihlara beldesi yakınlarındaki gişeden giriş yaptıklarında 382 basamaktan oluşan merdivenden inerek vadinin tabanına ulaşıyor.
     Aksaray Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapadokya bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden Ihlara Vadisine yılda yaklaşık 300 bin turistin geldiğini, ancak büyük bölümünün 18 kilometrelik kanyonun tamamını gezemeden bölgeden ayrıldığını söyledi.
     Vadinin tamamını gerçek anlamda gezebilmek için 2-3 gün ayırmak gerektiğini vurgulayan Doğan, bunu sağlayabilmek için bazı çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
     Doğan, 382 basamaktan oluşan merdivenin, inişi kolaylaştırmak için ahşapla kaplandığını belirterek, şunları kaydetti:
     Mesafeyi kısaltmak ve yoğunluğu önlemek için inişte bir yerden sonra alternatif yeni merdiven yolu yaptık. Kiliselerin bir bölümünde çıkış merdivenlerini de ahşapla kapladık. Çıkışı zor olduğu için bazı kiliselere ulaşmakta sıkıntı yaşanıyordu. Birkaç noktaya yeni merdivenler kurduk. Vadiye inilen noktadaki alanı da ahşapla kaplayarak bir meydan oluşturduk.
    
     -Kapadokyanın en uzun yürüyüş yolu Ihlarada olacak-
    
     Ahiler Kalkınma Ajansının da desteğiyle vadideki yürüyüş yollarının daha iyi hale getirilmesi için çalıştıklarını anlatan Doğan, şöyle devam etti:
     Tüm kiliselerin girişine bilgilendirme tabelaları yerleştirdik. Devam eden proje ile vadi tabanındaki yol düzenlemesini tamamladığımızda, Ihlara girişinden Belisırma köyüne kadar turistler ayak burkulmaları olmadan 7 kilometre boyunca rahat bir şekilde yürüyebilecekler. Hedefimiz; Bakanlığımızın da desteği ile Belisırma-Selime arasını da aynı şekilde düzenleyip Kapadokyanın en büyük yürüyüş alanını Ihlara Vadisi içinde oluşturmak. Melendiz Çayının kenarında tarih ve doğanın iç içe olduğu bir yürüyüş yolu olacak. Vadi içinde çay bahçeleri ve dinlenme mekanları da oluşturuluyor. En son, vadiye inilen meydanda tuvaletler yaptırdık. Çalışmalarımız sona erdiğinde turist grupları daha rahat bir şekilde gezecekler.
    
     -Asansör ve teleferik yapılması planlanıyor-
    
     Biz dezavantajlı diye tabir ettiğimiz yaşlı turistlerin de vadinin tabanına inmesini istiyoruz diyen Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bazı kafileler Ihlara beldesi girişinden yürüyerek araçların inebildiği Belisırma köyüne ulaşıp, tekrar merdivenleri çıkmak zorunda kalmadan vadiden ayrılıyor. Uzun vadede bu bölgede asansör ve teleferik sistemi kurarak inişleri daha da kolaylaştırmak istiyoruz. Yukarıdan Ihlara Vadisine bakmak ayrı bir zevk ama asıl güzellikler vadinin tabanında gizli. Kapadokya bölgesine gelen turistlerden sağlık sorunu olmayanların tamamının 3-4 kilometre de olsa bu geziyi yapmalarını istiyoruz. Bunun için de imkanlarımızı zorluyoruz.
     Doğan, son dönemde Aksarayda termal tesisler ve yeni butik otellerle konaklama imkanlarının arttığına dikkati çekerek, ildeki müze ve ören yerlerini geçen yıl 709 bin turistin ziyaret ettiğini, 2013te hedeflerinin bu rakamı 1 milyon turiste çıkarmak olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber 382 basamaklı vadiye iniş kolaylaşıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER