300 yıllık zeytin ağaçları hala ürün

300 yıllık zeytin ağaçları hala ürün veriyor


MANİSA (A.A) - Saruhanlı ilçesine bağlı Gökçeköy beldesinde bir vakfa ait 170 dekarlık arazi üzerinde bulunan ve anıt ağaç özelliği de taşıyan 300 yıllık tarihi zeytin ağaçları hala meyve veriyor.
     Gökçeköy Belediye Başkanı Nasuh Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsünden gelen uzmanların yaptığı incelemede zeytin ağaçlarının 300 yaşında olduğunun tespit edildiğini belirtti.
     Tarihi ağaçların uslu adı verilen zeytin çeşidinden olduğunu ifade eden Tosun, şu bilgileri verdi:
     Bizim çocukluğumuzda bu ağaçlar aynı görünümdeydi, şimdi de aynı duruyor. Dedelerimiz bile bu ağaçların ne zaman dikildiğini bilmiyor. Ağaç bilimcileri yeryüzünde en uzun ömrü olan ağacın zeytin ağacı olduğunu ifade ediyorlar. Bu ağaçlar da 300 yıllık olmasına rağmen hala meyve veriyor. Üzerinde 300 ile 400 kilogram arasında zeytin var.
     Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise Türkiye için ekonomik değer taşıyan zeytinin aynı zamanda tarihin ve bereketin sembolü olduğunu dile getirdi.
     Okur, Kuran-ı Kerimde de adı geçen zeytin kutsal kitabımızda övülmüş ve ondan mübarek bir ürün olarak bahsedilmiştir. Zeytin, ağır büyüyen fakat oldukça uzun yaşayan bir ağaçtır. Gövdesi çürümeye karşı çok dayanıklıdır. Yöremizdeki bazı köy ve beldelerimizde temel geçim kaynağı olan zeytin, tarihin ve bereketin de sembolüdür diye konuştu.
    
     Muhabir: Muammer Kökcüoğlu
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber 300 yıllık zeytin ağaçları hala ürün Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER