3 Mart yasalarının 89. yıl dönümü

3 Mart yasalarının 89. yıl dönümü


KASTAMONU (A.A) - Türkiye Büyük Millet Meclisince (TBMM), 3 Mart 1924te çıkarılan yasaların, feodal sistemle ve dogmalarla yönetilen ülkelere aydınlanma devrimi konusunda örnek olduğu bildirildi.
     Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu il Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, 3 Mart 1924de öğretimin birleştirilmesi, Halifeliğin kaldırılması ile Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığının kaldırılması yasalarının çıkartıldığı hatırlatıldı.
     Açıklamada, bu yasalarla devletin ve toplumun laik ve çağdaş kurallar çerçevesinde yapılanmasına başlandığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
     Aydınlanma devriminin başlamasını sağlayan bu yasaların ardından, hukukun laikleşmesi, yurttaşlık yasası, türbe, tekke ve zaviyelerin kapatılması, harf devrimi ve toplumsal yaşamı düzenleyen kurallarla ilgili bütün devrim yasaları 3 Martta atılan adımın sonrasında gerçekleşmiştir. 3 Mart yasaları ile insanlarımız birey ve yurttaş olmuş, ülkemiz, bölgemizdeki feodal sistemle ve dogmalarla yönetilen ülkelere aydınlanma devrimi konusunda örnek olmuştur.
    
     Muhabir: Yusuf Çelik
     Yayıncı: Sinan Özmüş
<< Önceki Haber 3 Mart yasalarının 89. yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER