28. Abant Platformu

28. Abant Platformu -Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eski Eşbaşkanı Lagendijk: -Türkiyenin bence AB üyeliği dışında bir rolü ve alternatifi yok, demokratik değerlerden bahsediyorsak Türkiyenin tek çözümü AB olacaktır


BOLU (A.A) - Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eski Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Türkiyenin bence AB üyeliği dışında bir rolü ve alternatifi yok, demokratik değerlerden bahsediyorsak Türkiyenin tek çözümü AB olacaktır dedi.
     Gazeteciler ve Yazarlar Vakfınca Abanttaki bir otelde düzenlenen 28. Abant Platformunun AB Müzakere Süreci-Gelinen Noktalar başlıklı ikinci oturumunda konuşan Lagendijk, 2014 yılında Almanyada ve Türkiyede seçimlerin olduğunu, bazı dengelerin değişebileceğini söyledi.
     2014 yılında bazı sorunları göreceğiz diyen Lagendijk, Avrupa, avro krizinden çıkabilecek mi- Önemli bir sorun haline gelecek. Arupa 2014te kendi içindeki sorunları çözmeye çalışacak fakat bu Türkiyeyi de ilgilendirecek. Türkiyede aynı zamanda kendi iç sorunları ile mücadele edecek şeklinde konuştu.
     Lagendijk, Türkiyenin iç sorunları nedeniyle 2013 yılında Avrupa müzakere süreci ile ilgilenemeyeceğini öne sürerek, şöyle devam etti:
     2014ün ikinci döneminde yeni Türk hükümeti ve yeni başbakan için yeniden Avrupa Birliği müzakere sürecini göreceğiz. Biz bu müzakere sürecini yavaş yavaş ilerleme şeklinde devam ettirmeliyiz. Ne tür bir Avrupa Birliğinden bahsediyoruz, geleceğe dönük olarak. ABde bir Avro Birliği var. İngiltere bunun parçası olmak istemiyor. İsveç de aynı şekilde istemiyor. Danimarkada belki Avro Birliğinden ayrılabilir. Başka ülkelerin de bu fikirleri tam olarak oturmuş değil.
     ABde beraber olma süreci devam etmek durumunda ama belki organizasyonun şekli değişebilir.
    
     -Türkiyenin tek çözümü AB olacaktır-
    
     ABdeki organizasyon değişikliği ile Türkiyenin üyeliği konusunda farklı bir alternatif ortaya çıkabileceğine dikkati çeken Lagendijk, Türkiye için ilginç bir alternatif ortaya çıkabilir ve belki İngiltere gibi bir yol seçebilir. Hem ihtiyaçları hem fikirleri çerçevesinde hangi egemenlik haklarını ABye vermek istiyor noktasında fikirler olabilir. Vize rejimi nasıl olacak- Türkiye için ayrıcalıklı üyelikten bahsetmiyoruz şeklinde konuştu.
     İngiltere gibi bir yaklaşımdan bahsediyoruz diyen Lagendijk, Türkiyenin AB üyeliği konusunda olumlu görüşten yana olduğunu söyledi.
     Lagendijk, AB üyeliği konusunda olumsuz bir resim olmadığını belirterek, Türkiye açısından anketlere bakıldığında çok düşük bir ihtimal söz konusu değil. Türkiyenin bence AB üyeliği dışında bir rolü ve alternatifi yok, demokratik değerlerden bahsediyorsak Türkiyenin tek çözümü AB olacaktır ifadelerini kullandı.
    
     -Gazeteci-yazar Nicole Dominique Pope-
    
     Gazeteci-yazar Nicole Dominique Pope ise Türkiyenin ABye katılım sürecinin fiilen 2005 yılında başladığını hatırlatarak, Nicolas Sarkozynin Fransa Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Türkiyeye karşı olumsuz söylemlerin arttığını söyledi.
     ABde Türkiye açısından aktif projeler ve yatırım açısından sivil topluma yönelik çalışmalar ve büyük bir öğrenci alışverişi görüyoruz, bunun üyelik sürecine çok büyük etkisi oldu diyen Pope, şunları anlattı:
     Geçtiğimiz birkaç yılda, Türkiyenin katılım sürecinden bu yana ve 11 Eylülden bu yana Avrupada yayılmakta olan bir İslamofobi dalgası var. Bu konuda Türkiyeye adil davranıldığını söyleyemeyiz. Bunun yanında tamamen ırkçı olan bir takım tutumlar da yok değil.
     Türkiye, ABye uyum sürecinde çok büyük bir gelişme çizdi. İnsan hakları, demokrasi ve kimlik meselelerinde hala istenilen noktaya gelinemedi. Avrupada son dönemlerde birçok ülke insana haklarının yanında eş cinsellerin hakları konusunda da çok sayıda çalışma yapıyor. Dün kimlik meselesini tartışırken ele almadığımız eş cinsel hakları var ya da cinsiyet boyutu var. Bu da Avrupada dikkat çekiyor. Cinsiyet eşitliği açısından Türkiye hala Avrupanın çok gerisinde.
     Kadınların iş gücüne katılımı Avrupanın neredeyse yarısı. Kadınların siyaset arenasına katılımı son seçimlerde artsa da hala çok geride.
    
     Muhabir: Zafer Göder - Abdülhamid Hoşbaş / Emin Gürbüz
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber 28. Abant Platformu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER