27. Abant Platformu

27. Abant Platformu -Zaman Gazetesi yazarı Gülerce: Türkiyede İslami kesim, AB üyeliği için çalışırken, vesayetçi kesim de Türkiyenin içine kapanması için ABye karşı çıkıyor (Fotoğraflı - Görüntülü)


BOLU (A.A) - Zaman Gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce, Türkiyede İslami kesim, AB üyeliği için çalışırken, vesayetçi kesim de Türkiyenin içine kapanması için ABye karşı çıkıyor dedi.
     Gazeteci ve Yazarlar Vakfının alt kuruluşu Abant Platformunca Abanttaki bir otelde bu yıl 27ncisi düzenlenen toplantının Türkiyenin Dış Politikası ve Orta Doğu başlıklı ikinci oturumunda söz alan Zaman Gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce, Türkiyenin dış politikasında, son dönemlerde önemli gelişmeler yaşandığına işaret etti.
     Hiç kimsenin Türkiyenin dış politikada bu kadar etkili olacağını tahmin etmediğini belirten Gülerce, Türkiyenin yakın zamana kadar dış politikada böyle bir rol oynayacağını kimsenin düşünmediğini söyledi.
     Gülerce, Türkiyenin batı ile ilişkilerinde gerileme yaşadığını ve özellikle AB konusunda önemli sıkıntıların olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
     Türkiyede İslami kesim, bugün AK Partinin en üst kademesi, Türkiyenin AB üyeliğine çok sıcak bakıyor. Hatta bu hükümet, daha önceki hükümetlere göre daha ciddi çalışmalar yapıyor. Burada bir tezat ortaya çıkıyor ama Türkiyede İslami kesim, AB üyeliği için çalışırken, vesayetçi kesim de Türkiyenin içine kapanması için ABye karşı çıkıyor.
     Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Ersin Kalaycıoğlu da Türkiyede demokratikleşme sürecinin yavaş ilerlediğini savunarak, AB sürecinin de buna bağlı olarak yavaş ilerlediğini kaydetti.
     Türkiyenin tam üyelik hayallerinin bir türlü gerçekleşemediğini ve AB konusunda iniş süreci yaşandığını aktaran Kalaycıoğlu, Belli başlı Avrupa ülkelerinin Türkiye ile ilgili ciddi endişeleri var ifadesini kullandı.
    
     -Türkiye, Somalide önemli rol üstlendi
    
     Güney Afrikanın Ankara Büyükelçisi Vika Mazwi Khumalo ise Türkiyenin, Somalide yaşanan açlık felaketinde önemli bir rol üstlendiğini anlatarak, Türkiyenin Afrika için çok önemli olduğunu bildirdi.
     Afrika açısından Türkiyenin çok iyi bir dost olduğunu vurgulayan Khumalo, İnsanlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sayesinde, Somalideki sorunlara daha çok dikkat ediyor dedi.
     Türkiyenin Afrika ile olan ticaretinin de son derece önemli olduğuna işaret eden Khumalo, Osmanlı İmparatorluğunun Afrikaya sömürge olarak bakmadığını belirterek, son 20 yılda diplomatik ilişkiler yaşadığı Türkiye ile ilişkilerin 2002den sonra geliştiğini ve çeşitli anlaşmaların imzalandığını söyledi.
    
     Muhabir: Mehmet Özcan/Ömer Ürer
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber 27. Abant Platformu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER