27. Abant Platformu

27. Abant Platformu -Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Uşak: -Şu anda gazetelerin tüm sayfaları patronlara ait yani patronun istediği haber istediği sayfada yer alıyor


BOLU (A.A) - Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Cemal Uşak, Şu anda gazetelerin tüm sayfaları patronlara ait yani patronun istediği haber istediği sayfada yer alıyor dedi.
     Gazeteci ve Yazarlar Vakfınca Türkiye Üzerine Farklı Bakışlar konusuyla bu yıl 27ncisi düzenlenen Abant Platformunun üçüncü günü Türk Medyasına Bakış başlıklı oturumla başladı.
     Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Uşak, Türkiyede gazeteciliğin belli başlı sorunları bulunduğunu söyledi.
     Uşak, Türkiyede gazetecilik eğitimi verildiğine işaret ederek, Ancak Türkiyede gazetecilik mesleğinden gelmeyen kişiler medyayı yönetmektedir. Bu eğitimi almayan kişilerce medya yönlendiriliyor diye konuştu.
     Türkiyede medyada etik değerleri konusunun önemli bir sorun olduğuna dikkati çeken Uşak, TGCnin zaman zaman bazı ilkeler yayınladığını ancak çoğu gazetecinin bu ilkeleri benimsemediğini kaydetti.
     Türk medyasının gazete patronlarının isteği doğrultusunda yönlendirildiğini ileri süren Uşak, şöyle konuştu:
     Eskiden birinci sayfa patrona özeldi ve o sayfada profesyonel bir şeyler yapmamız istenmezdi yani bazı değerler birinci sayfada kullanılmaz, patronun istedikleri yer alırdı. Daha sonra birinci sayfanın yanı sıra arka sayfa patrona özel oldu ama şu anda bakıyorum gazetelerin tüm sayfaları patronlara ait yani patronun istediği haber istediği sayfada yer alıyor.
    
     -Otosansür uygulayarak ayakta kalabildik-
    
     Apoyevmatini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasiliadis ise azınlık gazetelerinin birçok sorunla boğuştuğunu öne sürdü.
     Gazetelerini ayakta tutabilmek için otosansür uyguladıklarını belirten Vasiliadis, Azınlık gazetesi konusu çok önemli. Benim çalıştığım gazete 1925te yayın hayatına başladı. İlk çıktığında en yüksek tirajlara ulaşmıştık ama 1927de baskılar sonucu işler kötüye gitmeye başlamıştı. Gazetemizi otosansür uygulayarak bugünlere kadar ayakta tutabildik diye konuştu.
     Vasiliadis, azınlıkların göç etmesiyle tirajlarının azaldığını ileri sürdü.
    
     Muhabir: Emin Gürbüz / Mehmet Özcan / Atakan Çelik
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber 27. Abant Platformu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER