24 Temmuz Basın Bayramı

24 Temmuz Basın Bayramı -BGC Başkanı Demir: -Unutulmamalıdır ki, basının sendikal haklardan etkin bir biçimde yararlanamadığı dönemlerde basının üzerindeki baskılar daha da artmıştır


BALIKESİR (A.A) - Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Ramazan Demir, basından sansürün kaldırılışının 104. yıldönümü olan 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
     Demir, mesajında, basın tarihinin en karanlık dönemlerinden biri olarak bilinen 2. Abdülhamitin sansür uygulamalarının 24 Temmuz 1908de 2. Meşrutiyetin ilanıyla son bulduğunu anımsattı.
     Gazetelere uygulanan sansür kararnamesinin ortadan kaldırılmasında, gazetecilerin örgütlü hareket etmesinin rolüne dikkati çeken Demir, 104 yıl önce gazetelerine gelen sansür memurlarını Gazeteler hürdür, sansür yasaktır diye geri çeviren Ahmet Cevdet ve Mihran efendiler gibi olabilmenin yolunun bilinçli ve örgütlü mücadeleden geçtiği gerçeğinin unutulmaması gerektiğini bildirdi.
     24 Temmuzların bayram olmaktan çıktığını vurgulayan Demir, Gazetecilerin, dayanışma içinde, meslek ilkelerine ve meslektaşlarına sahip çıkarak, 24 Temmuzları yeniden bayrama dönüştürebileceğine inanıyoruz. Dünyanın en zor ve sorumluluk isteyen mesleklerinden biri, gazeteciliktir. Ülke ve toplumsal çıkarlar ile kişi hak ve özgürlükleri konusunda da gazeteciler, daha duyarlı olmalıdır ifadelerini kullandı.
     İnsan hakları, kişisel hayatın dokunulmazlığı, terör ve şiddetin engellenmesi konusundaki duyarlılıkların, gazetecilerin otokontrol mekanizmasına işlerlik kazandırarak artabileceğini belirten Demir, gazetecilerin bu noktadaki duyarlılıklarının, ileri demokrasilerdeki yayıncılık anlayışının, ülkemizde de gelişmesine katkı sağlayıp hizmet edebileceğine inandığını dile getirdi.
     Demir, 24 Temmuz tarihinin gazetecilerin düşüncelerini özgürce ifade edebilme adına bir dönüm noktası olduğuna işaret ederek, bu noktada örgütlü mücadelenin de önem taşıdığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Unutulmamalıdır ki, basının sendikal haklardan etkin bir biçimde yararlanamadığı dönemlerde basının üzerindeki baskılar daha da artmıştır. Balıkesirde son yıllarda bunun en güzel örneklerini hep birlikte yaşadık. Bazı meslektaşlarımıza yönelik baskı, fiziki saldırı ve tehditleri endişeyle izledik. Eğer özgür ve güçlü bir basından söz etmek istiyorsak, bunun en önemli şartının da kaybedilen hakların geri iadesi olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bunun yolunun da birbirimizi sevmesek bile, gazetecilik mesleğinin eski saygınlığının kazanılması noktasında ortak hareket etmekten geçtiğini hatırlatmak istiyoruz. Çileli olduğu kadar kutsal bir meslek olarak nitelenen gazeteciliği büyük bir özveriyle yapan meslektaşlarımız için vazgeçilmez hak olan yıpranma hakkının tekrar kazanılması yolundaki mücadelemizin de sürdüğünü ve sonuçlarını yakın gelecekte alacağımıza olan inancımızı paylaşırken, bütün gazetecilerin gününü kutluyoruz.
    
     Muhabir: Ramazan Demir
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber 24 Temmuz Basın Bayramı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER