21. Muğla Kültür Şenliği

21. Muğla Kültür Şenliği -Yayla etkinlikleri kapsamında, Yayla Kavunu Yarışması ve Muğla Güvercininin tanıtımı yapıldı -Belediye Başkanı Gürün: -Karabağlar Yaylasını daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir yer haline getirmek


MUĞLA (A.A) - 21. Muğla Kültür Şenliği yayla etkinlikleri kapsamında, Yayla Kavun Yarışması ve Muğla Güvercinlerinin tanıtımı yapıldı.
     Muğla Belediyesi ile Karabağlar Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği işbirliğinde, Karabağlar Yaylasındaki Keyf Oturağı Kahvesinde düzenlenen kavun yarışmasında yaylada yetişen 48 kavun renk, koku, tat ve görünüş bakımından jüri tarafından değerlendirildi.
     Jürinin değerlendirmesi sonucu Bekir Aldenizin yetiştirdiği kavun birinci, Hüseyin Tezcanın kavunu ikinci, Turgay Aldenizin kavunu ise üçüncü oldu. Yarışmada dereceye girenler, tarım malzemeleri ve gübre ile ödüllendirildi.
     Etkinlikte konuşan Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, 1985 yılında Karabağlar Geliştirme ve Güzelleştirme Derneğinin kurulduğunu hatırlatarak, Karabağlar Yaylasını daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir yer haline getirmek için çalışıyoruz dedi.
     Yaylada yetişen kavunların özel ve kendilerine has tatları olduğunu belirten Gürün, Yıllar önce kavunumuzun gelecek nesillere iletilmesi için seçilenlerin tohumlarını alarak kavunlarımızı koruduk. Yayla kavunumuzun üretimi çok iyi gidiyor. Bölge halkı yıllardır süre gelen yayla kavununa rağbet gösteriyor. Yapılan etkinliklerde de kavunumuzun tanıtımı yapmış oluyoruz diye konuştu.
     Başkan Gürün, bu yılki etkinlikte ilk kez Muğla Güvercinini hem tescillemek hem de Muğlalılarla tanıştırmak istediklerini dile getirdi. Muğla Güvercinlerini geliştirerek gelecek nesillere aktarmayı planladıklarını kaydeden Gürün, Arkadaşlarımızın yaptığı araştırmada Muğla Güvercininin, besleyen kişiler arasında çok önemli bir yeri olduğunu öğrendik. Kentteki meydanlara güvercin yuvaları monte ederek, meydanlarımızda güvercinlerin uçuşmasını sağladık diye konuştu.
     Güvercinin barışı simgelediğini anımsatan Gürün, Muğlada barışı yaşayacaklarını, yaşatacaklarını ve hoşgörüyle Türkiyede örnek bir kent olmaya devam edeceklerini vurguladı.
    
     -Güvercinler tescillenecek-
    
     Muğla Belediyesi Çevre Mühendisi Erdem Şenel ise yaklaşık 1 yıldır yöreye has olan güvercinlerin başına Muğla ismini koyabilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına marka tescilinde bulunduklarını ifade etti.
     Yöresel ismi ile tanınan Muğla Güvercininin yok olma tehlikesi yaşayan güvercin ırklarının başında geldiğine işarete eden Şenel, İnsanların gündelik yaşamlarından güvercinlerine zaman ayıramamaları, güvercinleri uçurmaktan ziyade kümeslere hapsetmeleri ve güvercinlerin şehir yaşamına adapte olmamaları büyük sıkıntılara neden oluyor. Bu da Muğla Güvercininin günden güne azalmasına neden oluyor dedi.
     Konuşmaların ardından 8 türden oluşan Muğla Güvercinleri, etkinliğe katılanlara gösterildi.
    
     Muhabir: Utku Uçrak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 21. Muğla Kültür Şenliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER