2016 Dünya Botanik EXPOsu

2016 Dünya Botanik EXPOsu -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: -Dünyada eşi, benzeri pek olmayan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına denk getirmek suretiyle Çiçek ve Çocuk temalı bir uluslararası EXPOnun başla


ANTALYA (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2016 yılında Antalyada yapılacak Dünya Botanik EXPOsunun 23 Nisan tarihinde açılmasını planladıklarını, EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreterliğine de bakanlığın eski özel kalem müdürlerinden Selami Gülayın atandığını bildirdi.
     Bakan Eker, Serik ilçesinin Belek beldesindeki bir otelde düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 5. Tarım Bakanları Toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısına katıldı. Eker, 2016 yılında Antalyada yapılacak Dünya Botanik EXPOsunun bayrağının, 23 Kasım 2011de Türkiyeye teslim edildiğini ve o süreçten bu yana çalışmalara başlandığını anlattı.
     Aksu ilçesindeki Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinde, yaklaşık bin 120 dekarlık alanın EXPOya tahsis edildiğini belirten Eker, Dünyada EXPO 160 yıldır düzenleniyor ama Türkiye ilk defa ev sahipliği yapmış olacak dedi.
     EXPO Kanununun da 10 Kasımda tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bakan Eker, Antalyada düzenlenecek EXPOnun Çiçek ve Çocuk temalı olacağına değindi. Çiçek ve çocuğun hem masumiyeti hem de tabiat ve estetik değerleri ifade ettiğine işaret eden Eker, bu kavramlar üzerinden Antalya ve Türkiyenin zenginliklerinin dünyayla paylaşılacağını söyledi.
    
     -Olimpiyatlar kadar geniş katılımlı bir organizasyon-
    
     EXPOların olimpiyatlar kadar geniş katılımlı uluslararası organizasyonlar olduğuna dikkati çeken Eker, Bu nedenle bizim Antalyada hazırlayacağımız 20. Botanik EXPOsuna 100 civarında ülkenin, 30 civarında da büyük uluslararası kuruluşun iştirak etmesini bekliyoruz diye konuştu.
     EXPO sürecinde uluslararası sergiler, ziyaretler ve tanıtım faaliyetlerinin yapılacağını kaydeden Eker, bu tür etkinliklerin ileriki günlerde netlik kazanacağını bildirdi.
     EXPOnun açılışının 23 Nisan 2016 olarak planladıklarını anlatan Eker, Dünyada eşi, benzeri pek olmayan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına denk getirmek suretiyle Çiçek ve Çocuk temalı bir uluslararası EXPOnun başlangıç tarihini 23 Nisan olarak planlıyoruz ifadelerini kullandı.
     Eker, EXPO Kanununun Resmi Gazetede yayınlanmasıyla genel sekreter atamasının da yapıldığını belirterek, EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri olarak Selami Gülayın atanması yapıldı. Dolayısıyla EXPO ile ilgili ilk atama da yapılmış oldu dedi.
    
     -Yönetim Kurulu Başkanı Bakan Eker-
    
     Bakan Eker, EXPOnun ilk yönetim kurulu toplantısını yaptıktan sonra genel sekreterliğin kurumsallaşarak hizmete gireceğini, başkanlığını Antalya Valisi Ahmet Altıparmakın yapacağı 54 üyeden oluşan bir EXPO Konseyi oluşturulacağını, yönetim kurulunun da 9 üyeden oluşacağını bildirdi.
     Eker, başkanlığını kendisinin yapacağı yönetim kurulunda, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığının en az genel müdürlük düzeyinde birer temsilcisi ile Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordunun yer alacağını söyledi.
     Bakan Eker, 54 üyesi olan konseyin çoğunluğunu ise Antalyanın yerel yöneticilerinin oluşturacağını ve konsey üyelerinin 19 Kasım Pazartesi gününe kadar kendilerine bildirilmesi gerektiğini anımsattı.
     Başlangıç itibariyle EXPO için 180 milyon lira civarında bir bütçe öngörüldüğünü anlatan Eker, ileride ihtiyaca göre bu bütçenin artırılabileceğini kaydetti. Türkiyeye yakışır bir EXPO yapılacağına işaret eden Eker, EXPO 2016 ile Antalyanın evrensel değerler kazanacağını vurguladı.
     Mehdi Eker, EXPO ile Antalyaya ilave turist gelmesinin yanı sıra kalıcı eserler yapılacak. Paristeki Eyfel Kulesi bir EXPOnun ürünüdür, Antalyanın da böyle kalıcı eserlere ulaşması mümkün dedi.
     Bakan Eker, EXPOnun 6 ay açık kalacağını bildirdi.
     Ajansa Genel Sekreter olarak atanan Selami Gülayın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında eski özel kalem müdürlerinden olduğu öğrenildi
    
     Muhabir: Hatice Özdemir / Güç Gönel
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber 2016 Dünya Botanik EXPOsu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER