2012 DA14 asteroidinin dünyanın yakınından geçmesi

2012 DA14 asteroidinin dünyanın yakınından geçmesi -İstanbul Üniversitesinden Çanakkaleye gelen 5 kişilik ekip, asteroidin, dünyanın yakınından geçmesini gözlemleyerek görüntüledi -Prof. Dr. Ökten: 1,5 saate yakın gözledik, onun bir


ÇANAKKALE (A.A) - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Asteroid Gözlem Grubu, 2012 DA14 olarak adlandırılan asteroidin, dünyanın yakınından geçmesini Çanakkalede gözlemleyerek görüntüledi.
     İÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ökten ve Yrd. Doç. Dr. Mevlana Başalın başkanlığındaki 5 kişilik ekip, gözlemde bulunmak üzere Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ulupınar Gözlemevine geldi.
     Gözlem grubu, dün 2012 DA14 Asteroidin dünyanın yakınından geçişini, yaklaşık 1,5 saat süreyle gözlemledi.
     Prof. Dr. Adnan Ökten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu asteroidin, geçen sene bulunduğunu söyledi. Yapılan yörünge hesaplarına göre, asteroidin, 15 Şubat 2013te dünyaya yakın geçeceğinin daha önceden bilindiğini ifade eden Ökten, bu gök cisminin bugüne kadar tespit edilenler içinde dünyaya en yakın geçen asteroid olduğunu kaydetti.
     Bu kapsamda 5 kişilik ekiple gözlem yapmaya geldiklerini belirten Ökten, şöyle dedi:
     Asteroid, 25 bin kilometrelerden geçiyor. Dünya çapı 12 bin küsur kilometre. Onunla mukayese etiğimizde, 2 dünya çapı yakınlıktan geçiyor ve oldukça hızlı. Saatteki hızı 29 bin kilometre, çapı 50 metre civarında. Yörünge periyotu, dünyanın yörünge periyotundan biraz daha kısa. Dün sabaha karşı gözlem yapabildik. Normal yörüngesinde seyrediyor. Verdiğimiz koordinatlarda cismi bulabildik. 1,5 saate yakın gözledik, onun bir filmini de oluşturduk.
    
     -Rusyadaki gök taşı yağmuru-
    
     Yrd. Doç. Dr. Mevlana Başal da asteroidin, dünyaya çok yakın ve hızlı geçtiğini söyledi. Bir tesadüf var. Bu arada, Moskovaya yakın bir kentte bununla ilgili bir olay oldu. Son zamanların belki bu anlamda gökten gelen en ciddi tehlikeydi bu diyen Başal, Urallar yöresinde adeta bir gök taşı yağmurunun yaşandığını bildirdi. Pek çok insanın yaralandığını kaydeden Başal, şöyle konuştu:
     İnsanlar doğal olarak acaba bu bir tesadüf mü- sorusunu sordu kendisine. Yani 2012 DA14 asteroidin, yakın geçişiyle Urallardaki çoklu meteor düşüşü acaba birbiriyle alakalı mı- İlk bakışta atmosfere giriş yönleri itibarıyla bariz bir farklılık var. Asteroidin hareketleriyle Urallar bölgesine düşen asteroidlerin yörüngeleri, rotaları arasında çok bariz bir ayrılık var. Bu da gösteriyor ki bunlar çok yakın ilişki halinde değiller.
     2012 DA14 asteroidi, en yakın noktadan geçti ve uzaklaşma bazına girdi. Ancak bu zamanlamaya dikkat edilmesi gerekir. Rusyada olan olay bir kez daha gösterdi ki göksel risk her zaman var. Tüm gelişmiş teçhizata, gözlem ekipmanına, şartlara rağmen, bu konuda çok ileri ülkelerin ağlar kurarak üzerine gitmelerine ve potansiyel olarak tehlike arz eden asteroidleri özellikle gözlemeleri, yörüngelerini tayin ettikleri ondan sonra sürekli izlemelerine rağmen, gördüğünüz gibi kaçabiliyor. Urallara düşen, bu gözlem ağlarından kaçtı, kimse kimseyi uyaramadı. Evet bu risk her zaman var ama bu riski de çok abartmamak gerekiyor. Çünkü belli başlı yani felaketimsi sonuçlar doğuracak çapta olanları takip altında. Bu anlamda insanlar müsterih olabilirler. Kıyametimsi göksel felaketler beklemesinler. Fakat Urallarda olana benzer, biraz daha küçük ya da daha büyük etkili olanların dünyanın geçmişinde böyle yüzlerce olanları var. Ama yakın bir gelecekte bugün ki teknoloji itibarıyla dünya için ölümcül sonuçlar doğurabilecek büyüklükte bir çarpışma beklemenin bir alemi yok. İnsanların endişe etmesine gerek yok ama Urallarda yaşanan sürprizlerin de her zaman olabileceğini bilsinler.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber 2012 DA14 asteroidinin dünyanın yakınından geçmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER