18 Mart Şehitleri Anma Günü ve

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 98inci yılı -İki haftaya yayılan kutlama ve etkinlik programı, Çimenlik Kalesindeki törenle başladı -Vali Tuna: Malazgirt Meydan Muharebesi, ecdadımıza Anadolu topraklarının


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Malazgirt Meydan Muharebesi, ecdadımıza Anadolu topraklarının kilidini açarken, Çanakkale Zaferi ile de ecdadımız bu toprakların tapusunu geri dönülmez bir biçimde bizlere ve bugünkü nesillere tevdi etmiştir dedi.
     Bu yıl iki haftaya yayılan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 98inci yılı kutlama ve etkinlik programı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığına bağlı Çimenlik Kalesinde düzenlenen törenle başladı.
     Vali Tuna, törende, milletlerin tarihinde çok önemli, anlamlı kilometre taşları, dönüm noktaları olduğunu, bu kilometre taşlarının sadece bir milletin kendi tarihini değil, aynı zamanda medeniyetlerin akışını, tarihin yönünü, insanlığın ufkunu da değiştirdiğini söyledi.
     Kahramanlıklarla dolu tarihimizde yeni bir çağ açan ve eski çağı kapayan birçok önemli kilometre taşı mevcuttur, 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi, 1453 İstanbulun fethi gibi diyen Tuna, konuşması şöyle sürdürdü:
     1915 Çanakkale Zaferi de bizim tarihimize altın harflerle yazılmış önemli bir dönüm noktasıdır. Bu hadiseler hem tarihin akışını değiştirmiş, hem de çok büyük çığır açmıştır. Malazgirt Meydan Muharebesi, ecdadımıza Anadolu topraklarının kilidini açarken, Çanakkale Zaferi ile de ecdadımız bu toprakların tapusunu geri dönülmez bir biçimde bizlere ve bugünkü nesillere tevdi etmiştir. Öldü, hasta adam, bitti denilen Osmanlı İmparatorluğu, 7 cephede 7 düvelle savaşmış ve adeta Çanakkalede yeniden doğmuştur. O zamanın büyük devletlerine yani düvel-i muazzamaya kafa tutan Osmanlı İmparatorluğu, bu devletleri Çanakkalede dize getirmiştir.
    
     -Çanakkale ruhu, teknolojiye meydan okudu-
    
     Tuna, Çanakkalede, Çanakkale ruhunun teknolojiye meydan okuduğunu, geçit vermediğini belirterek, Bugün baktığımızda Çanakkale Zaferinin, Çanakkale Savaşlarının son dönemde yaşadığımız kronik toplumsal sorunlara o günlerde çok manalı ve derin cevaplar, milli birlik ve beraberlik dersi verdiğini, ecdadımızın bize emanet ettiği bu toprakları mamur etmemiz gerektiğini, bizlere tapusu emanet edilen bu vatan toprağında ihtilafa, uzlaşmazlıklara, anlaşmazlıklara düşmememiz gerektiğini açık bir biçimde ifade etmiştir diye konuştu.
     Çanakkalenin o dönemde millete ümit ve cesaret verdiğini dile getiren Vali Tuna, şunları kaydetti:
     Çanakkale, kardeşliğin, barışın ve huzurun sembolü oldu. Asırlardır bu topraklarda farklı dinlere, farkı etnik kökenlere, farklı kültürlere sahip olan ve yüzyıllarca barış, huzur ve dostluk içinde yaşayan atalarımız, o günlerden bizlere ders vermiş, yol göstermiş ve bizim ideallerimizi yeşertmiştir. Yine o günlerde çok kanlı muharebelere sahne olan Çanakkale, bugünlerde ise tüm dünyaya, barışın, huzurun ve sükunun sembolü oldu. Çanakkale destanı yaşanmasaydı, muhtemelen bizler ne bugün bu sahneleri yeniden canlandırıyor olabilir ne de bugünlerin tadını rahatça çıkarıyor olabilirdik. Çanakkale olmasaydı belki de bugün İstanbul, Ankara, İzmir, Tekirdağ, Trabzon, Diyarbakır ve Van da olmayacaktı.
     Vali Tuna, konuşmanın ardından, 2011de Mardinde şehit olan Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Sadık Güllünün oğlu Serhat Çağrı Güllü ile 2010da Tuncelide mayına basarak gazi olan Piyade Er Ziya Berkit Önere Devlet Övünç Madalyası verdi.
     Törene, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, askeri erkan, öğrenciler ve daire amirleri katıldı.
     Törenin ardından, Çimenlik Kalesinden İskele Meydanına kadar Deniz Zaferi Haftası Halk Yürüyüşü yapıldı.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER