15. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği başladı

15. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği başladı -TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Eker: -Bu tür etkinliklerle ilgiyi gökyüzünü çekmek istiyoruz


ANTALYA (A.A) - TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi tarafından düzenlenen 15. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği başladı.
     Antalyanın bin 850 rakımlı yaylası Saklıkentte amatör gözlemcilere yönelik düzenlenen şenliğe Türkiyenin çeşitli illerinden aralarında çocukların da bulunduğu 227 kişi geldi.
     Alanda kurulan çadırda TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Zeki Ekerin Modern Bilimin Başlangıcı konulu sunumuyla başlayan şenlik, gök bilimcilerin ve uzmanların yaptığı Yerküre kaç saatte dönüyor, Güneş ve Ay tutulmalarının kültürel yansımaları, Mitoloji ve astronomi öyküleri konulu sunumlarla devam etti.
     Katılımcılar, 3 gün sürecek şenlikte TÜBİTAK tarafından kurulan teleskoplarda yapacakları gözlemlerinin yanı sıra astronomi konulu resim, maket, tiyatro ve deney faaliyetlerine de katılacak.
     TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Zeki Eker, AA muhabirine yaptığı açıklamada ilki 1998de yapılan gökyüzü şenliğinin bu yıl 15incisini düzenlediklerini söyledi.
     Türkiyenin dört bir yanından gelen meraklıların ve amatör gözlemcilerin cuma akşamından itibaren şenliğin düzenleneceği alana geldiğini ifade eden Eker, Katılımcılar gözlemlerin yanı sıra çeşitli atölye çalışmalarına da katılacak. Ancak asıl gözlem cumartesi akşamı yapılacak. Gökyüzündeki cisimler, gezegenler sabaha kadar gözlemlenebilecek dedi.
    
     -Gençlerin merakını çekmek istiyoruz-
    
     Şenlikteki asıl amaçlarının gençlerinin merakını çekmek olduğunu vurgulayan Eker, şöyle konuştu:
     Bu şekilde gençlerin bilime merak salmasını da sağlamış oluyoruz. Türkiyede gençlerin bilime ilgisinin azaldığını görüyoruz. Üniversitelerde fizik bölümünü tercih edenlerin sayısı gittikçe azalıyor. Akdeniz Üniversitesinde sadece 5 kişi fizik bölümünü tercih etmiş. Bu tür etkinliklerle ilgiyi gökyüzünü çekmek istiyoruz. Bilimsel bilgiler gökyüzünden gelmiştir.
     Eker, şenlikleri gökyüzü hareketlerinin en yoğun olarak yaşandığı ağustos ayında düzenlendiklerini kaydetti.
     Şenliğe ilk kez katılan 8 yaşındaki Buse Çağırgan da gök taşlarını, Ayı ve Güneşi daha yakından görecek olmaktan dolayı heyecan duyduğunu söyledi.
     Her zaman Ayın nasıl olduğunu merak ettiğini ve oraya gitme hayalini taşıdığını ifade eden Çağırgan, Ancak oraya gidemesem de onları bu şenlikte yakından görme fırsatı yakaladım. Gelecek yıl da şenliğe katılacağım dedi.
     Fizik mühendisi 46 yaşındaki Ergin Balkaya, eşi ve 2 çocuğu ile şenliğe katıldığını kaydetti.
     Gözlem şenliğine ilk defa katıldığını bildiren Balkaya, Hafta sonunu farklı bir şekilde değerlendirelim dedik. Çocuklarımın da bu tür şeylere ilgisinin artmasını istiyordum. Bu açından şenlik bir fırsat oldu diye konuştu.
    
     Muhabir: Murat Yolcu
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 15. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER