130 işlemden geçerek süslenen yumurtalar şaşırtıyor

130 işlemden geçerek süslenen yumurtalar şaşırtıyor -Tokatın Turhal ilçesinde 3 arkadaşın, kırılmaya dayanıklı hale getirip 60 günde 130 ayrı işlemden geçirerek figürlerle süslediği kaz yumurtaları ilgi görüyor (Fotoğraflı-Gör


TOKAT (A.A) - Zehra Aydın - Tokatın Turhal ilçesinde 3 arkadaşın başlattığı çalışma kapsamında, kırılmaya dayanıklı hale getirilen ve 60 günde 130 ayrı işlemden geçirilerek figürlerle süslenen kaz yumurtaları ilgi görüyor.
     Çalışmaya öncülük eden Turhal Devlet Hastanesinde görevli hemşire Nazan Atılgan Bükülmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkadaşlarıyla kek yaparken elindeki yumurtanın yere düşüp kırılması üzerine, yumurtanın kırılmaya karşı nasıl dayanıklı hale getirileceği fikrinin doğduğunu söyledi.
     İlçedeki bir lisede İngilizce öğretmeni olarak görev yapan arkadaşı Tansel Asıliskender ve bir şirketin Ar-Ge sorumlusu arkadaşı Sinan Atakla bu konu üzerine çalışma başlattıklarını belirten Bükülmez, 4 yıl süren Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını ifade etti.
     Atölyelerinde, Çinden getirttikleri kaz yumurtalarının içini boşaltarak zarını çıkardıklarını anlatan Bükülmez, kimyasal yöntemlerle kırılması zor hale getirdikleri yumurtaların dışını ressamlarına çeşitli figürlerle süslettiklerini söyledi.
     Süslenmiş yumurtaların yaklaşık 60 gün süren 130 işlem sonucu satışa sunulabilir hale geldiğini aktaran Bükülmez, Şirketimizi 2009 yılında kurduk. 2009dan bu yana yumurtaları dayanıklı hale getirmeye çalışıyoruz ve bu konuda başarılı olduk. Yumurtaları dayanıklı hale getirmeye çalışırken 10 bin yumurtayı kırdık, dayanıklı hale getirdiğimiz 2 bin 200 yumurtayı ise süsleyerek satışa sunduk dedi.
     Kırılan yumurtalar da dahil üzerinde işlem yaptıkları bütün yumurtaların içini ekmekle karıştırarak sokak hayvanlarına verdiklerini belirten Bükülmez, Yumurtaların hiçbiri ziyan olmadı, sokak hayvanlarına yem olarak verdik. Zaten şirketimizi kurduğumuzdan bu güne kadar kar etmek istememizin en büyük amacı, dünyanın en büyük hayvan barınağını açabilmekti. Ama şirket olarak 5 yıldır hiç kar yapamadık, kar yapabilirsek amacımızı gerçekleştireceğiz. Hayvan barınağı için projemiz ve 2 bin dönümlük yerimiz hazır. İncelemeleri yaptırdık, ilk kar ettiğimizde bütün karımızı hayvan barınağına aktarmak istiyoruz. Hayvan barınağını yaptıramazsak da çevremizdeki kedilere, köpeklere ve kuşlara yem dağıtmaya çalışıyoruz ifadelerini kullandı.
    
     -Müzelerde satışa sunuluyor-
    
     Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günaya desteklerinden dolayı teşekkür eden Bükülmez, şunları söyledi:
     Ertuğrul bey, projemizi çok beğendi ve destek oldu. Dünyada Türkiyenin adını duyurmak için bu projemize destek verdi. Sayın Günayın bize verdiği desteklerle Bilkent Kültür Girişimi tarafından eserlerimizin tamamına yakını yabancı turistlere satılmakta. Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya Müzesi, Anadolu Medeniyetler Müzesi, Efes Müzesi ve Göreme Açıkhava Müzesinde eserlerimiz hem sunulmakta hem de satışı yapılmakta. İleriki zamanlarda da Konyada Mevlana Müzesinde ürünümüzün sunumu ve satışı yapılacak inşallah. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günaya, eski Tokat Valimiz Şerif Yılmaza ve Valimiz Mustafa Taşkesene teşekkür ediyoruz.
     Ürünlerinin Türkiyede yerli turistler tarafından da beğenilmesini ve rağbet görmesini istediklerini belirten Bükülmez, Türkiyede yumurta süsleme sanatına çok yoğun bir ilgi yok ve bu durum bizi üzüyor. Türkiyemize yumurta süsleme sanatı konusunda prestij kazandırdığımızı düşünüyoruz. Çünkü dünyada standında dik duran, kırılmaya karşı dayanıklı, 150 sene garantili yumurta sanatı ürünleri sadece bize ait diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber 130 işlemden geçerek süslenen yumurtalar şaşırtıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER