10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü -Elazığ Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Doğanay: Depresyon bir hastalıktır, tanıyın, yeni


ELAZIĞ (A.A) - Elazığ Halk Sağlığı Müdürü Veysel Doğanay, depresyonun bir hastalık olduğunu belirterek, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre depresyon dünya genelinde bir çok farklı yaş, cinsiyet ve milletten yaklaşık 350 milyon kişiyi etkilemekte ve küresel hastalık yükünde üçüncü sırada bulunmaktadır ifadelerini kullandı.
     Doğanay, yaptığı yazılı açıklamada, ruh sağlığı ve hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekimin Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak kutlandığını belirtti.
     Ruh sağlığı sorunlarının kişinin kendinden beklenen iş, okul, ev, toplumsal roller ve kendine bakabilme işlevlerini giderek yitirip üretici niteliğini, sosyalliğini kaybetmesi ve görevlerini aksatması anlamına gelen yeti yitimine yol açtığını belirten Doğanay, şunları kaydetti:
     Ruh sağlığını ve hizmetlerini toplumların tüm kesimlerinin öncelikli konusu yapmak, küresel bir öncelik haline getirmek çabasının uzantısı olarak bu yılın ana konusu Depresyon: Küresel Kriz olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre depresyon dünya genelinde bir çok farklı yaş, cinsiyet ve milletten yaklaşık 350 milyon kişiyi etkilemekte ve küresel hastalık yükünde üçüncü sırada bulunmaktadır. 2030 yılında ise bu konuda birinci sırada öngörülmektedir.
     Depresyonun en dikkat çekici belirtisinin çökkün ruh hali, ilgi ve zevk almada belirgin azalma olduğunu, depresyondaki kişinin duygusal açıdan mutsuz, karamsar ve ümitsiz olduğunu belirten Doğanay, kişinin kendisini hüzünlü ve yalnız hissettiğini, kendisine ve çevresine ilgisinin azaldığını, yoğun suçluluk duyguları hissedebildiğini kaydetti. Doğanay, fiziksel olarak da kişinin hareketlerde yavaşlama, aşırı halsizlik, aşırı uyuma, iştahta belirgin kayıp belirtileri gösterdiğini vurguladı.
     Doğanay, belirtilerin nedeni başka bir tıbbi sorun değilse yapılacak en doğru şeyin hekimin yönlendirdiği bir psikiyatriste görünmek olduğunu belirterek, Depresyon bir hastalıktır, tanıyın, yenin ifadesini kullandı.
    
     Muhabir: Ramazan Kaya / Ömer Fansa
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER