1,5 yaşındaki torunla gurbet çilesi

1,5 yaşındaki torunla gurbet çilesi -Pancar hasadında çalışmak için Taşköprüye gelen Konyalı aile, gurbette yanlarında 1,5 yaşındaki çocuklarıyla ekmek parasını topraktan pancar sökerek çıkarıyor -Adem Karaman: -12 yaşı


KASTAMONU (A.A) - Mehmet Tuğcu - Pancar hasadında çalışmak için Taşköprüye gelen Konyalı aile, gurbette yanlarında 1,5 torunlarıyla ekmek parasını topraktan pancar sökerek çıkarıyor.
     Yaklaşık 1 aydır devam eden pancar hasadında Taşköprü ilçesinde, 14 bin 500 dönüm pancarın büyük bölümünün sökümünü Konyadan gelen aileler yaptı.
     Taşköprüdeki iş gücü maliyetinin fazla olmasından dolayı bazı çiftçilerin girişimleriyle yaklaşık 4 yıldır Konyadan gelen aileler, Taşköprü ve Kastamonu genelinin pancarının sökümünü yapıyor.
    
     -1,5 yaşındaki torun pancar tarlasında-
    
     Konyalı o ailelerden birisi de, Karaman ailesi. Kızı, eşi ve 1,5 yaşındaki torunuyla Konyadan Taşköprüye pancar işinde çalışmak için geldiklerini belirten Adem Karaman (44), 12 yaşından beri ekmek parası için Kastamonu, Kırşehir, Ankara başta olmak üzere ülkenin dört bir tarafına çalışmaya gittiklerini ve senenin birkaç ayı gurbette çalıştıktan sonra memleketlerine döndüklerini söyledi.
     Geçtiğimiz ekim ayı başında Taşköprüye geldiklerini ifade eden Karaman, yanında eşi ve kızıyla 1,5 yaşındaki torunu Ümmühanın da olduğunu ve sabah saat 06.00da torununun da kendileriyle tarlada olmak zorunda olduğunu kaydetti.
     Ekmek parası kazanmanın kolay olmadığına değinen Karaman, Torunumu bırakacak kimsemiz olmadığından bizimle sabah tarlaya geliyor. Burada yanımızda beşikte uyuyor. Tarla da pancarlarla oynuyor, akşamda bizimle birlikte kaldığımız yere dönüyor diye konuştu.
     Karamanın kayınbiraderi Ersan Şentürk de 1 ayda 5 kişi çalışarak 100 dönümün üzerinde pancar çıkarttıklarını ve dönüm başı 95 lira aldıklarını kaydetti.
     Konyanın Doğanhisar ilçesine bağlı Başköyden Taşköprüye 8-10, Kastamonuya ise 40-50 hane geldiğini söyleyen Şentürk, köylerinde su sıkıntısı olduğu için tarıma elverişli olmadığını ve az miktarda hayvancılık yapabildiklerini, bu nedenle köylülerin dışarıya özellikle pancar çapası ve hasadına giderek geçimlerini sağladığını vurguladı.
    
     -Tosyada işçi maliyetleri yüksek-
    
     Taşköprü Muhtarlar Derneği Başkanı ve Yukarı Emerce Köyü Muhtarı Abdullah Eligüzeloğlu da Taşköprüye göre daha düşük maliyetli olduğu için Konyadan işçi getirdiklerini ve üreticinin bu sayede işçi maliyetini yaklaşık 2-3 kat düşürdüğünü belirtti.
     Eligüzeloğlu, Konyadan çalışmaya gelen işçilerin Taşköprüde daha çok Yukarı Emerce, Aşağı Emerce, Bükköy, Alama Kayış, Aşağı ve Yukarı Çayırcık köylerinde çalıştıklarını ifade etti.
     Taşköprüde bu yıl yaklaşık 14 bin 500 dönüm alana pancar ekildiği ve 70 bin ton pancar hasadı yapıldığı belirtildi.
     Taşköprüde ayrıca pancar üretimi yapan yaklaşık 2 bin çiftçi bulunuyor.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber 1,5 yaşındaki torunla gurbet çilesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER