Yılbaşı ile Noel birbirine karıştırılıyor

Yılbaşı ile Noel birbirine karıştırılıyor -KÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özkan: -Yeni yıla giriş kültürüyle, Hristiyanlığın Noel kültürünün örtüştüğü zannediliyor. Burada bir karışıklık var. -1 Ocaka girişte


KASTAMONU (A.A) - Esra Karamuk - Kastamonu Üniversitesi (KÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, yeni yıla giriş kültürüyle, Hristiyanlığın Noel kültürünün örtüştüğü zannedildiğini belirterek, 1 Ocaka girişte yapılan şenlikler ve uygulamalar, Hristiyanların bayramı değil, bunu iyi bilmek gerekiyor dedi.
     Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanın bir şeyi kutlaması için onu elde etmesi gerektiğini belirterek, bir şeyin muhasebesini yapmanın, değerlendirmenin en iyi kutlama olacağını söyledi.
     Elde etmeden bir şeyi kutlamanın o kültüre ait olamayacağını ifade eden Özkan, Dini dokumuza da ait olmayan bir şeye iştirak etmenin bir anlamı yok. Fakat global bir dünyada, global bir hayatta yaşıyoruz. Mutlaka eğlenmek isteyenler olacaktır. Ama Yılbaşında ne yapabilirim diyenlere, en güzel cevap iştirak etmemek olacaktır diyebilirim diye konuştu.
    
     -Yeni yıla nasıl girerseniz öyle devam eder sözü-
    
     Özkan, ömürde insanın yıl içerisinde geçirdiği sürecin muhasebesini yapmasının doğru olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Bir Müslümanın hayatı, günlük muhasebeler yapmaktır. Bu muhasebe bir Müslümanın hayatının olmazsa olmazıdır. Bunu büyük ölçekte düşündüğümüzde yıllık muhasebe yapmak doğrudur. Geçmişteki hatalarımızı tespit edebiliriz. Önemli olan kusur ve hataları gidermeye yönelik olduğu için güzelliklerin tespitinin bir anlamı yoktur. Nerede kusurum, nerede hatam var, neyi daha iyi yapabilirim arayışı içinde olmalıyız.
     Yeni yıla nasıl girerseniz öyle devam eder sözü de avuntudan başkada bir şey değildir. Eğlenceyle girersek eğlenceli olur, sözü hep söylenir ama ardından hep savaşlar, felaketler ve sıkıntılar gelmiştir.
    
     -Yılbaşı ile Noeli birbirine karıştırıyoruz-
    
     Özkan, insanların genellikle Yılbaşı ile Noeli birbirine karıştırdıklarını belirterek, Yeni yıla giriş kültürüyle, Hristiyanlığın Noel kültürünün örtüştüğü zannediliyor. Burada bir karışıklık var. Hristiyan dünyasının kutladığı Noel Bayramı, Hz. İsanın doğum günü olarak kabul edilen 24 Aralıkı 25ine bağlayan gecedir diye konuştu.
     Noelin dini bir kültür olduğunu ifade eden Özkan, günümüzde yılbaşı ile Noelin birbirine girdiğini söyledi.
     Özkan, yılbaşı ile Noelin farklı şeyler olduğunu halkın bilmesinde yarar olduğunu aktararak, 1 Ocaka girişte yapılan şenlikler ve uygulamalar, Hristiyanların bayramı değil, bunu iyi bilmek gerekiyor. 1 Ocaktaki uygulamalar, insanların geliştirdiği eğlencelerdir diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Yılbaşı ile Noel birbirine karıştırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER