Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması Toplantısı

Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması Toplantısı (2) -Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: -Basın İlan Kurumu aracılığıyla resmi ilan gelirlerini artırmak için büyük çabalar harcıyoruz. Bazılarının art niyetli söylemlerinin aksine biz


MUĞLA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Basın İlan Kurumu aracılığıyla resmi ilan gelirlerini artırmak için büyük çabalar harcadıklarını belirterek, Bazılarının art niyetli söylemlerinin aksine biz resmi ilanları kesmek bir yana misliyle artırdık dedi.
     Arınç, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından Marmaristeki bir otelde düzenlenen Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, gazetecilere seslenerek, Yerelde ne kadar kaliteli iş yaparsanız bu kalite merkeze de yansıyacaktır. Sizin halkın sesine ne kadar çok yer verip onu yansıtırsanız merkezde buna kayıtsız kalmayacaktır diye konuştu.
     Yerel medyanın güçlenmesi için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Arınç, Basın İlan Kurumu aracılığıyla resmi ilan gelirlerini artırmak için büyük çabalar harcıyoruz. Bazılarının art niyetli söylemlerinin aksine biz resmi ilanları kesmek bir yana misliyle artırdık. Her yıl tarifelere zam yapmak suretiyle... İnşallah önümüzdeki yıl ocaktan itibaren de resmi ilan tarifelerinde artışa gideceğiz. Ama sadece 2012 yılı içinde 250 milyon liraya yakın bir resmi ilan dağıttığımızı ifade etmek istiyorum diye konuştu.
     Arınç, RTÜKün yeni yasasını 2011 Mart ayında çıkararak ve bütün paydaşları dinleyerek adım attıklarını, yerel kuruluşları büyük medya kuruluşları karşısında avantajlı duruma geçirmek için önemli maddeler koyduklarını dile getirdi.
     Yasayla zorunlu kesintilerin oranlarını düşürdüklerini, radyo televizyonda RTÜKe ödenen miktarı yüzde 10dan yüzde 3e düştüğünü anlatan Arınç, Bunu büyük bir katkı olarak düşünebilirsiniz. Televizyonlara sağladığımız reklam desteği çeşitlendi. 1.5 yıldan bu yana uygulamalarımızla RTÜKün yeni kanununun ne kadar faydalı ve yararlı olduğunu gördük. TRT bugün 15 farklı kanalıyla hizmet verirken, TRT Anadolu kanalıyla sizlerle iş birliğine girdi dedi.
     Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün de önemli hizmetler yaptığına değinen Başbakan Yardımcısı Arınç, Bir taraftan sarı basın kartları ile ilgili konuları, diğer taraftan aflar ve gri pasaport uygulamasıyla yurt dışına çıkışlar ile diğer konularda tamamen taleplerinizi yerine getirmiş bulunuyoruz diye konuştu.
     Arınç, her toplantıda genellikle hukuki mevzuat, teknik imkanlar, yerel basına destekler gibi konuların konuşulduğunu, bugünkü toplantının ana temasının ise teknoloji olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:
     Hayatımızın her alanında hakimiyetini sürdüren teknolojide gelinen son nokta. Bilim adamlarımız ve gazetecilerimiz 2 gün boyunca bizlerle birlikte olacaklar ve özellikle iletişim alanındaki son geldiğimiz noktayı uygulamalı olarak sizlere takdim edecekler. Arabalarımızdan evlerimizde kullandığımız eşyalarımıza kadar hayatımızın her alanında teknolojik alanda hızlı bir gelişim ve dönüşüm yaşıyoruz.
    
     -İnternetin icadı medya için devrim-
    
     Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, teknolojik gelişmelerin yoğun olarak görüldüğü iki sektör bulunduğunu söyledi.
     Bu sektörlerden birinin insanlar arasındaki iletişimi konu edinen medya, diğerinin ise iletişimi taşıma görevi üstlenen iletişim sektörü olduğuna işaret eden Arınç, 20. yüzyılın başlarında kablolu telefon ve radyo gibi araçlar yeni iletişim araçları olarak düşünülürken, bugün cep telefonlarıyla görüntüler gönderiyor, anlık hava ve yol durumlarını takip edip, banka işlemleriyle ilgili talimatlar verebiliyoruz. İnternetin icadı hiç şüphesiz hem medya hem de telekomünikasyon sektöründe devrim niteliğinde bir gelişme dedi.
     İnternetle birlikte bilginin kaynağının değiştiğini, bilgiye ulaşma olanağının parmakların ucuna geldiğine dikkat çeken Arınç, e-mailler, haber portalları, web siteleri ve blogların herkesin başvurduğu bilgi sağlayıcıları haline geldiğini dile getirdi.
     İnternetin, özellikle gelişmiş toplumların vazgeçilmez haberleşme, bilgi edinme ve eğlence aracı olduğunu ifade eden Arınç, Sosyal paylaşım siteleri sayesinde evimiz ve mahallemizin dar sınırlarından çıkıp, uluslararası boyutta arkadaşlıklar, dostluklar kurabiliyoruz diye konuştu.
    
     -Ülkeler birbirlerine kablolarla bağlı tek ülkeye ve topluma dönüşmüş durumda-
    
     Kendisi için interneti cazip kılan şeyin Hayatımızdaki sınırları kaldırması, uçsuz bucaksız bir dünyaya kavuşmuş olmak şeklinde açıklayan Bülent Arınç, Ankaradaki evimden, Başbakanlıktaki çalışma ofisimden bir dokunuşla, hiçbir sınırlamayla karşılaşmadan dünyanın bir başka noktasıyla anında iletişime geçiyor ve oradaki gelişmeleri takip edebiliyorum. İnternet sayesinde ülkeler birbirlerine kablolarla bağlı adeta tek bir ülkeye ve topluma dönüşmüş durumda diye konuştu.
     Günümüzde medya ve iletişim sektörünün birbiriyle iç içe geçtiğine değinen Arınç, medya sektörünün iletişim sektöründeki tüm yenilikleri hiçbir kompleks duymadan kullanmaya başladığını, insanların haberdar olma, bilgilenme ihtiyaçlarını gidermede en son teknolojik gelişmelerden yararlanmış olduğunu kaydetti.
     İnternetin, bu kompleksiz işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu anlatan Arınç, Modern iletişim teknolojisiyle klasik gazetecilik reflekslerinin bir araya gelerek oluşturduğu bir haberleşme aracıdır. Bu yeniliklere her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Bundan birkaç yıl önce masalarımızın üzerindeki bilgisayarlar aracılığıyla dünyaya açılırken, bugün ellerimizdeki mobil cihazlar sayesinde dünya avucumuzun içine girdi diye konuştu.
    
     -Nüfusun yüzde 40ı internet kullanıyor, yüzde 90ı sosyal medyada var-
    
     Bazılarının dijital, bazılarının da sosyal medya olarak tanımladığı yeni süreçle ilgili hem dünya hem de Türkiye ile ilgili bazı istatistikleri katılımcılarla paylaşan Arınç, şu bilgileri verdi:
     Türkiye nüfusu 75 milyon ve bunun yüzde 40ı internet kullanıyor. Bu yüksek bir rakam. İnternet kullananların yüzde 90ı Facebook ve Twitter kullanıyor. 2011 yılında online reklamlara 360 milyon lira harcandı. Türkiye genç ve büyük bir nüfusa sahip. 2012 yılının ikinci çeyreğinde internet aboneliği bir önceki yıla göre yüzde 66 oranında artış gösterdi. Ayrıca abonelerin büyük çoğunluğu da yüksek kaliteli internet bağlantısı kullanıyor. Ülkemizde internet kullanıcılarının yüzde 73ü interneti haber, gazete ve dergi okumak için kullanıyor. Ülkemizde mobil iletişim de oldukça yaygın. 37 milyon 600 bin 3G abonesi var. Bu, ülkemizdeki akıl telefonların kullanımının arttığını gösteriyor.
     Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin dünyada olduğu gibi Türkiyede de büyük ilgi gördüğünü anlatan Arınç, Türkiyenin 31,7 milyon Facebook kullanıcısı sayısıyla dünyadaki 7nci ülke olduğunu kaydetti. Arınç, ülkede 9 milyon Twitter kullanıcısı olduğu, İstanbulun en fazla twit atılan 12nci şehir olduğu bilgilerini de verdi.
    
     -Gazetelerin internet sayfaları tirajının 3-5 katı daha fazla tıklanıyor-
    
     Kendisinin küçük yaşlardan beri iyi bir gazete okuyucusu olduğuna işaret eden Arınç, şöyle konuştu:
     Çocukluğumdan beri günde 4-5 gazete takip ediyorum. Artık I-pad kullanıyorum. I-padden yazıları, manşetleri, haberleri takip ediyorum. Buna en çok hanım seviniyor. Çünkü tüm gazeteleri yereli ile ulusalıyla okumak için eve getiriyorum, okuyamadığım zaman biriktiriyorum. Zamanla dolaplar, balkonlar doluyor. Artık I-pad çıktı, bunları bir kenara koy diyor, ama alışkanlık zor şey. Gazete kokusunu almadan, elim simsiyah olmadan rahat edemiyorum. Gazeteyi elimde tutarak okumak büyük bir zevk veriyor.
     Gazetelerin internet sayfalarındaki yazıların, tirajının 3-5 katı daha fazla tıklanarak okunduğuna dikkati çeken Arınç, Tüm ulusal ve yerel basının bu gelişmelere ayak uydurması gerektiğini söyledi. Arınç, küresel rekabetin yaşandığı dünyada başarıya ancak teknolojik gelişmelerin takip edilmesiyle ulaşılabileceğini vurguladı.
     İnternet sayesinde haberin kaynadığına birkaç saniye içinde ulaşılabildiğini dile getiren Arınç, gazetelerin internet sayfalarının tirajından 3-5 kat daha fazla tıklanma sayısına ulaştığını kaydetti. Arınç, bundan dolayı bu toplantının konusunun dijital yayıncılık olarak seçilmesinin isabetli bir karar olduğunu belirtti.
     Biri hariç tüm gazetelerin tüm çabalarına rağmen tiraj kaybettiğine değinen Arınç, klasik medya anlayışının dünyada terk edilmeye başlandığını, Türkiyede de bu yönde çalışmalar olduğunu bildirdi.
    
     -İlk fotoğrafını paylaştı-
    
     Kendisine has geliştirdiği iletişim yöntemleri olduğunu anlatan Bülent Arınç, yüz yüze görüşmek, ev ziyaretleri yapmak gibi klasik yöntemleri uygulamayı ihmal etmemeye çalıştığını, ancak yeni iletişim mecraları olan sosyal medya konusunda da kendisini hiç sınırlamadığını söyledi.
     Bazı olumsuzluklara rağmen sosyal medyanın insanların birebir buluşmada etkili bir iletişim aracı olduğunu vurgulayan Arınç, kendi hayatında da bunu uygulamaya başladığını ifade etti. Bir web sitesi, Twitter hesabı ve yaklaşık 300 bin takipçisi olduğunu anlatan Arınç, hesap açtığı instagram uygulamasındaki ilk fotoğrafını toplantıda çekerek takipçileriyle paylaştı.
     Arınç, daha sonra Manisadan getirilen mesir macunlarını gelenekteki gibi protokol üyelerine doğru saçtı. Daha sonra salondaki diğer katılımcı basın mensuplarına da mesir macunu ikramı yapıldı.
     Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün Yerel Medya: Yarın İçin Dijital Çözümler temalı toplantısına Arınçın yanı sıra Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ebubekir Şahin, Anadolu Ajansı Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Ömer Ekşi, Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürü Tuncer Çetinkaya ve RATEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Acar Filiz ile Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Adem Gürsesin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
     İki gün sürecek Medya Buluşmasına Egedeki 8 ilden yaklaşık 250 basın mensubunun katıldığı belirtildi.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Durmuş Genç - Levent Kişi
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER