Yeni İpekyolu Ticaretinde Demiryolunun Önemi paneli

Yeni İpekyolu Ticaretinde Demiryolunun Önemi paneli


TRABZON (A.A) - Trabzonda Asya ile Ticarette Doğu Karadeniz Bölgesi Lojistik Potansiyelinin Belirlenmesi ve Yeni İpekyolu Ticaretinde Demiryolunun Önemi konulu panel gerçekleştirildi.
     Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ile Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) işbirliğiyle KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen panele, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnal Seçkin, Yeditepe Üniversitesi Lojistik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenol Sezgin, DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ve öğrenciler katıldı.
     Prof. Dr. Öksüz, yaptığı açılış konuşmasında, panelden çıkan fikirlerin geleceği aydınlatmasını istediğini belirtti.
     Öksez, 2.5 asırda dünyanın çok büyük bir değişim yaşadığını ifade ederek, 1930ların ortalarında Ankara, Sivas ve Erzurum demiryolu hattının oluşumu bizi derinden etkilemiştir. Çünkü tarihi İpekyolu güzergahından gelen mal akışı artık Trabzon Limanına uğramadan direkt batıya doğru intikal etmeye başladı ki bu da bölgenin ekonomik aktivitelerini ve ticari potansiyelini olumsuz etkilemiş ve etkilemeye devam etmektedir. Trabzonu yeniden canlandırmak için dönemin öncüleri bir çalışma başlattı. Trabzona demiryolu getirme çalışmalarıydı bunlar dedi.
     DKİB Başkanı Gürdoğan ise Doğu Karadeniz bölgesinin ihtiyaçlara cevap verebilecek standartlarda bir ulaşım altyapısına sahip olmadığı gibi limanlarında demiryolu bağlantısı olmayan tek bölge konumunda olduğunu belirterek, Biz, en azından kısa vadede bu boşluğun 38 kilometre gibi kısa mesafe ile Hopa-Batum demiryolu bağlantısının sağlanması ile doldurulmasını ve uzun vadede bu demiryolunun sahil bandından bölge illeri limanlarına bağlantı sağlanarak Samsun demiryolu ağına bağlanmasını talep etmekteyiz diye konuştu.
     Prof. Dr. Seçkin, demiryolu ile karayolunun aynı yolun yolcuları olduğunu kaydederek, Trabzonun demiryolundan yoksun bırakılması alışılan işlemlerin sonucu ya da dağlık bölgeleri aşamıyoruz korkusu olabilir. Ama ulaştırma bize bu projeyi yaptırttı. Trabzonun öncelikle demiryoluna sahip olması lazım. Bu, o yapılamayan zamanda İrandaki satış malının taşınamamasının yoksunluğunu ortaya çıkarttı. Böyle bir taşıma imkanı yok dedik ama bunu artık kabul edilemezlik hakkına sahip değiliz, bu çoktan kalktı üzerimizden dedi.
     Yrd. Doç. Dr. Sezgin de Karadenizdeki birçok limanın öneminin arttığını vurgulayarak, şunları söyledi:
     Karadeniz Bölgesi 540 kilometrelik sahiline rağmen Romanya ve Ukraynadaki gibi değil. Demiryolunun eksikliği hem Köstence ve Romanya hem de Ukraynanın almamız gereken yükü alamadığımızı gösteriyor. Bu bölgede mevcut limanlar halen alması gereken potansiyele sahip olmamasına rağmen Trabzon etkin liman. İstikbalde olacaklar düşünüldüğünde, gelişimi için salt konteyner taşımacılığının Trabzon üzerinde artırılması için yapılması gereken yatırımlar düşünüldüğünde Marmara Bölgesinde yükselişe geçen Ambarlı bölgesi ile mukayese edildiğinde demiryolu eksikliği son derece önemli.
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Yeni İpekyolu Ticaretinde Demiryolunun Önemi paneli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER