Üzüm, ekmekte kullanılsın önerisi

Üzüm, ekmekte kullanılsın önerisi -AK Parti Manisa Milletvekili Yurttaş: Türkiyede bugünlerde sağlıklı ekmek tartışmaları yapılıyor. Bize göre tam buğday ekmeği, üzümlü üretilmelidir (Fotoğraflı- Görüntülü)


İZMİR (A.A) - AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Türkiyenin dünya kuru üzüm ihracatında dünya birincisi olmasına rağmen bu ürünün iç piyasada yeterince tüketmediğini belirterek, tam buğday ekmeğinin üzümlü üretilmesi gerektiğini savundu.
     Sultaniye üzümünün tanıtımı amacıyla İzmirdeki bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan Yurttaş, Türkiyenin üzüm üretiminde ABDnin ardından ikinci, ihracatında ise lider ülke olduğu çekirdeksiz kuru üzümde kişi başına iç tüketimin 250 gram olduğunu belirtti.
     Türkiyenin kuru üzüm ihracatı yaptığı ülkelerden İngilterede kişi başına tüketimin 1-1,5 kilo, Almanyada 1,8 kilo olduğunu ifade eden Yurttaş, Bu ülkeler üzümü en çok ekmek ve keklerin içinde tüketiyorlar. İngilterede Türkiyede uygulanan okul sütü projesi gibi okullarda üzüm dağıtılıyor. Üzümün zihin açıcı ve zindelik veren özelliği olması nedeniyle okul sütü projesi gibi bir uygulamanın kuru üzümde de hayata geçirilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıdan talepte bulunduk dedi.
     Üzümün yüzde 30unun sofralık olarak ihraç edildiğini, yüzde 37sinin kurutulduğunu, yüzde 30unun pekmez, pestil gibi ürünlerin üretiminde, yüzde 3ünün de şarap yapımında kullanıldığını söyleyen Yurttaş, şöyle devam etti:
     Türkiyede de üzümlü ekmek üretimi giderek artıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Halk Ekmek üzümlü ekmek üretmeye başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesine ait ekmek fabrikasında da üzümlü ekmek üretilmesini bekliyoruz. Türkiyede bugünlerde sağlıklı ekmek tartışmaları yapılıyor. Bize göre tam buğday ekmeği, üzümlü üretilmelidir.
     Yurttaş, geçen yıl 205 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm ihracatından 425 milyon dolar dolar gelir elde edildiğini, Kuru Meyve Tanıtım Grubunun AB ülkeleri, Çin, Hindistan, Rusya, ABD, Güney Kore, Endonezya, Malezya ve Brezilyada tanıtım faaliyetlerinde bulunacağını belirterek THYnin de dış hat uçuşlarında kuru kaysıda devam eden tanıtım kampanyasını kuru üzüm ile devam ettireceğini söyledi.
     Toplantıya Kuru Meyve Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Eli Alharal, Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker ve ihracatçılar da katıldı.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Tolga Albay
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Üzüm, ekmekte kullanılsın önerisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER