Uzaklar II yurda döndü

Uzaklar II yurda döndü -TRT Türkün Uzaklar Antarktika projesi için, 14 metrelik Uzaklar II isimli tekneyle yola çıkan ve Antarktikaya giden ilk Türk denizciler olma başarısını yakalayan Osman Atasoy ve Sibel Karasuyu,


MUĞLA (A.A) - TRT Türkün Uzaklar Antarktika projesi için 14 metrelik Uzaklar II isimli tekneyle yola çıkan ve Antarktikaya giden ilk Türk denizciler olma başarısını yakalayan Osman Atasoy ve Sibel Karasuyu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç karşıladı.
     Yaklaşık 3.5 yıl süren yolculuklarının ardından başladıkları nokta olan Marmarise dönen Atasoy ve Karasu için Marmaris Netsel Marinada tören düzenlendi.
     Uzaklar II isimli tekne, marinaya sahil güvenlik ekipleri, botlar, tekneler eşliğinde, çalınan siren ve alkışlarla yanaştı. Atasoy ve Karsuyu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve protokol üyeleri çiçeklerle karşıladı. Osman Atasoy ve Sibel Karasu, bu sırada gözyaşlarına hakim olamadı.
     Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, burada yaptığı konuşmada, 3.5 yıl sonra iki denizciyi Marmariste sağ salim karşılamaktan ve görmekten dolayı mutlu olduklarını söyledi.
     Atasoy ve Karasuyu cesaretlerinden dolayı kutlayan Arınç, Dünyanın hiç ulaşamadığımız noktalarını görmüş ve program yapmış irileri olarak bu cesaret ve dirayetlerinden dolayı tebrik ediyorum. Onlar bu mükemmel işi başardılar. Gerçekten akla uzak bir şey. Yani 3.5 yıl denizde olacaksınız, deniz şartlarında korkmadan, yılmadan, dirayetle ve cesaretle bu yolculuğu yapacaksınız, biz de TRT Türkte bunun programını yapıp milyonlarca insana ulaştıracağız. Şüphesiz Osman Beyin bu konudaki deneyimi ve cesareti söz konusu, ama bir Türk kadını, bir Türk kızı olarak Sibel Hanımın da bu engin denizlerde büyük bir dirayet ve cesaret gösterdiğini görüyorum. Türk kızlarına bir örnek olarak kendisini kutlamak istiyorum dedi.
     Türkiyenin Evliya Çelebiden bu yana seyahatler konusunda deneyimi olan bir ülke olduğuna dikkati çeken Arınç, şöyle konuştu:
     Bu tekne Türk yapımı. Mürettebatı Türk, bayrağı da Türk bayrağı. Arkadaşlarımız 14 metre basit yapım böyle bir tekneyle Antarktikaya kadar gidebilecek, bizim sadece hayal edebildiğimiz buzulların, penguenlerin olduğu bir yerden program yapıp orada Türkiyenin de bir temsilcilik açmasını isteyebilecek noktaya gelmişler. Gerçekten 10 defa tebrik etmemiz lazım. Bu iki arkadaşımızı şahsım ve temsil ettiğim hükümetim adını candan kutluyor başarılar diliyorum.
    
     -2013 Piri Reisi Anma Yılı-
    
     Arınç, 2013 yılının Piri Reisi anma yılı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
     Dünyada UNESCO tarafından Birleşmiş Milletler tarafından da Piri Reisi Anma Yılı olarak kabil edildi. Bu Türkiye için bir onurdur. Denizcilerin piri Piri Reis hala haritaların bile bugün güncel olarak her yerde takdir gördüğü denizler aşırı, okyanuslar aşırı bu coğrafyayı önümüze getiren bu büyük şahsiyeti önümüzdeki yıl anmış olacağız. 2013ün her yerde konuşulması, örnek gösterilmesi gereken faaliyeti Uzaktakiler II teknesiyle Osman Atasoy ve Sibel Karasunun başarısıdır. Piri Reisin yıl olarak kutlanacağı günlerde sanıyorum ki medyamızda bundan fazlasıyla bahsedecektir.
    
     -Çok kaliteli bir belgesel yakaladık-
    
     TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ise denizciliğin çok önemli ve bir o kadar da güç bir iş olduğunu ifade etti.
     Denizcilerin ayrı bir dili olduğunu, ancak denize dost olunduğunda mesafe alınacağını anlatan Şahin, şöyle konuştu:
     Bizim için de çok şeref verici bir iş. Bu vesileyle inşallah Marmaris tüm dünyaya daha güzel bir şekilde tanıtılacak. Ama bizim buradaki kazancımız, çok kaliteli bir belgesel yakaladık. Yol, anlatım ve belgesel gibi 3 farklı unsurun bir araya katıldığı yeni bir belgesel türü. İnşallah bu belgesele başladık. Beraber izlediğimizde ne kadar güç şartlar içerisinde, ama ne kadar güzel bir çalışmanın olduğunu birlikte göreceğiz. TRT Genel Müdürü olarak bundan gurur duyuyor, katkı sağlayanlara çok teşekkür ediyorum.
    
     -Uzaklar II yıl 4 yıl sonra yurda döndü-
    
     Marmaristen 28 Ekim 2008de ayrılan Kaptan Atasoy ve Sibel Karasunun, 2012 yılı Ocak ayının başında Güney Amerikanın güney ucunda bulunan Ateş Topraklarından yola çıktıkları ve Antarktika ana karasına şubat ayının ilk haftasında ulaştıkları belirtildi. Atasoy ve Karasunun, Antarktikaya giden ilk Türk denizcileri olarak Türk bayrağını Şiliye ait üssün komutanına teslim ettikleri kaydedildi.
     Antarktikada buzullar arasında ilerleyip, insansız ve ıssız limanlarda demirleyerek 6 hafta geçiren Uzaklar II ekibinin, penguenler, balinalar, albatroslarla zenginleşen Antarktika yaşamını da teknelerine özel olarak yerleştirilen, tam donanımlı bir kamera ile kayda aldıkları öğrenildi.
     Uzaklar IInin Antarktika yolculuğunun 23 Mart 2012de, Arjantinin en güney ucundaki Ushuaia Limanında sona erdiği ifade edildi.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Uzaklar II yurda döndü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER