Türkiye yakın coğrafyanın balık tedarikçisi olabilir

Türkiye yakın coğrafyanın balık tedarikçisi olabilir -Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel: Türkiyenin kıyı şeridi ve deniz varlığı, gelecekteki en büyük kozlarından biri olacak ABnin yıllık 12 milyar avro balı


İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, denizlerdeki balık rezervinin tüm dünyada azaldığına dikkat çekerek, Türkiyenin kıyı şeridi ve deniz varlığı sayesinde kültür balığı üretimiyle Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere yakın coğrafyanın tedarikçisi olabileceğini belirtti.
     Melih İşliel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre, dünya genelinde üretilen 147 milyon ton balığın yaklaşık yüzde 40ının çiftliklerde yetiştirildiğini hatırlattı. Artan nüfusla birlikte 2030 yılında 40 milyon ton balığa daha gereksinim duyulacağının öngörüldüğüne dikkat çeken İşliel, denizlerdeki varlık giderek azalırken, ihtiyacı karşılamanın tek yolunun çiftlik balıkçılığı olduğunu dile getirdi.
     Geleceği planlanmamış her endüstri kolu gibi balık avcılığının da günün birinde yok olacağını belirten İşliel, Kuralına uygun yapıldığı takdirde çiftlik balıkçılığı tek çözüm gibi görünüyor. Türkiyenin kıyı şeridi ve deniz varlığı, gelecekteki en büyük kozlarından biri olacak. Rusya Federasyonu, yıllık 900 bin ton balık ithalatı yapan dev bir pazar. Komşumuz olması dolayısıyla Türkiye bu pazarda önemli bir avantaja sahiptir. ABnin yıllık 12 milyar avro balık cari açığı var. Kültür balığı üretimiyle yakın coğrafyamızın tedarikçisi olabiliriz dedi.
    
     -1 milyar doların üzerinde yatırım-
    
     FAO verilerine göre, dünya genelinde çiftlik balıkçılığının son 10 yılda rekor sayılabilecek hızda büyüdüğüne dikkat çeken İşliel, 2020ye kadar yılda ortalama yüzde 3 büyüme beklendiğini vurguladı.
     Bu büyümeden Türkiyenin de önemli miktarda pay alarak sektöre 1 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığını anlatan İşliel, Kafeslerimizde 650 milyon dolar değerin üzerinde canlı balık var. Sektör 25 bin kişiye iş imkanı sunuyor. Kırsal kalkınmada büyük rol oynadığı gibi, 450 milyon dolarlık ihracatıyla ekonomiye önemli katkıda bulunuyor diye konuştu.
    
     -Yakın coğrafyaya ihracat artıyor-
    
     Türkiyenin 2011 yılında 514 bin 755 tonu avcılık, 188 bin 790 tonu da yetiştiricilik olmak üzere 743 bin 554 ton su ürünleri üretimi bulunduğunu ifade eden İşliel, Irak, Rusya, Almanya, Ukrayna, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan başta olmak üzere yakın coğrafyaya ihracatın hızla arttığını kaydetti.
     İşliel, 2007 yılında Rusyaya 551 bin dolar olan su ürünleri ihracatının 2011 yılında 21 milyon dolara çıktığını bildirerek, Aynı dönemlerde BAEya ihracat 449 bin dolardan 1 milyon 708 bin dolara, Irakta 505 bin dolardan 4 milyon 628 bin dolara yükseldi. Almanyaya 17 milyon 346 bin dolardan 64 milyon 898 bin dolara, Lübnana 6 milyon 939 bin dolardan 17 milyon 786 bin dolara çıktı diye konuştu.
    
     -Çevreye duyarlı mevzuat-
    
     Kültür balıkçılığı mevzuatının ağır olduğunu belirten İşliel, komşu Yunanistanda çiftliklere sadece 20 metre derinlik şartı getirilirken, Türkiyede kıyıdan 100 metre mesafe ve en az 30 metre derinlik zorunluluğunun bulunduğunu vurguladı.
     İşliel, Türkiyede bir çok alanda Norveç ve Japonya gibi balıkçı ülkelere göre daha yüksek standartlar getirildiğini kaydetti.
    
    
    
    
     (değiştirildi)
     -Su ürünleri pazarı
     -Su ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı İşliel:
     -Türkiyenin kıyı şeridi ve deniz varlığı, gelecekteki en büyük
     kozlarından biri olacak
     _Kültür balığı üretimi ile yakın coğrafyamızın
     tedarikçisi olabiliriz
    
     (Fotoğraflı)
    
     İZMİR(AA) - 09.08.2012 - Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, denizlerdeki balık rezervinin tüm dünyada azaldığına dikkat çekerek, Türkiyenin kıyı şeridi ve deniz varlığının, gelecekteki en büyük kozlarından biri olacağını iddia etti.
     Melih İşliel AA muhabirine yaptığı açıklamada, denizlerdeki balık varlığının azalmasına karşın, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 2030 yılında artan nüfus ile birlikte 40 milyon ton daha balığa gereksinim duyulacağını söyledi.
     Dünya genelinde üretilen 147 milyon ton balığın yaklaşık yüzde 40ının çiftliklerde üretildiğine dikkat çeken İşliel, geleceği planlanmamış her endüstri kolu gibi balık avcılığının da günün birinde yok olacağını belirterek, Kuralına uygun yapıldığı takdirde çiftlik balıkçılığı tek çözüm gibi görünüyor. Türkiyenin kıyı şeridi ve deniz varlığı, gelecekteki en büyük kozlarından biri olacak. dedi.
    
     -1 Milyar Doların üzerinde yatırım-
    
     Gelecekte Türkiye açısından bu denli öneme sahip olacağını belirttiği çiftlik balıkçılığının, dünya genelinde rekor sayılabilecek hızda büyüdüğüne vurgu yapan İşliel, toplam pazarın yılda ortalama yüzde 3lük oranda büyümeye devam etmesinin beklendiğini dile getirdi.
     Türkiyede de çiftlik balıkçılığına 1 Milyar Doların üzerinde yatırım yapıldığının altını çizen İşliel, sektörün Türkiyedeki durumu ile ilgili şunları kaydett
     Kafeslerimizde 650 Milyon Dolar değerin üzerinde canlı balık var. Sektör 25 bin kişiye iş imkanı sunuyor. Kırsal kalkınmada büyük rol oynadığı gibi, 450 Milyon Dolarlık ihracatıyla ekonomiye önemli katkıda bulunuyor
    
     -Yakın coğrafyamızın tedarikçisi olabiliriz-
    
     Türkiyenin 2011 yılında 514 bin 755 tonu avcılık, 188 bin 790 tonu da yetiştiricilik olmak üzere 743 bin 554 ton su ürünleri üretimi bulunduğunu ifade eden İşliel, son 4 yılda Rusyaya yapılan su ürünleri ihracatının 551 Bin Dolardan, 21 Milyon Dolar seviyesine yükseldiğini belirterek, Aynı dönemlerde Birleşik Arap Emirliklerine yapılan ihracat 449 Bin Dolardan 1 Milyon 708 Bin Dolara, Irakta 505 Bin Dolardan 4 Milyon 628 Bin Dolara yükseldi. Almanyaya 17 Milyon 346 Bin Dolardan 64 Milyon 898 Bin Dolara, Lübnana 6 Milyon 939 Bin Dolardan 17 Milyon 786 Bin Dolara çıktı diye konuştu.
     Yetiştiricilik miktarının artması ile yapılan ihracatın daha da artacağını belirten İşliel, Rusya Federasyonu, yıllık 900 bin ton balık ithalatı yapan dev bir pazar. Komşumuz olması dolayısıyla Türkiye bu pazarda önemli bir avantaja sahiptir. ABnin yıllık 12 milyar avro balık cari açığı var. Kültür balığı üretimiyle yakın coğrafyamızın tedarikçisi olabiliriz dedi.
     Melih İşliel, Türkiyede su ürünleri alanında, Norveç ve Japonya gibi balıkçı ülkelere göre daha yüksek standartlar getirildiğini ifade etti.
     Özellekle kültür balıkçılığı mevzuatının ağır olduğunu belirten İşliel, komşu Yunanistanda çiftliklere sadece 20 metre derinlik şartı getirilirken, Türkiyede kıyıdan 100 metre mesafe ve en az 30 metre derinlik zorunluluğunun bulunduğunu vurguladı.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Mehmet Yılmaz Atila
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber Türkiye yakın coğrafyanın balık tedarikçisi olabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER