Suriyeye İnsani Bakış konferansı

Suriyeye İnsani Bakış konferansı -Koordinatör Vali Dalmaz: -Henüz daha tam manasıyla öbür taraftaki (Suriye) yangının farkına varamadık -Kilis Belediye Başkanı Bulut: -84 bin nüfuslu Kiliste 35 bin Suriyeli yaşıyor


GAZİANTEP (A.A) - Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Henüz daha tam manasıyla öbür taraftaki (Suriye) yangının farkına varamadık dedi.
     Vali Veysel Dalmaz, Gaziantep Şahinbey Kültür Merkezinde Kanal 5 Televizyonunun organizasyonunda düzenlenen ve moderatörlüğünü AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Edibe Sözenin yaptığı Suriyeye İnsani Bakış konulu konferansta, Suriyelilerin sadece Gaziantep ve Kiliste yaşamadığını, Mersin, İstanbul, Konya, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Mardinde de çok sayıda Suriyeli bulunduğunu söyledi.
     Türkiyenin her tarafından Suriye için yardım geldiğini kaydeden Dalmaz, şöyle konuştu:
     Ülkemin insanının bu konuya bakış açısını yürekten kutluyorum. Yanı başımızdaki komşumuz, yoldaşımız, dindaşımız ve aynı zamanda bizim bir parçamız olan insanlara yardımdan geri durmayacaklarına gönülden inanıyorum. Bununla ilgili yapacak çok iş var. Henüz daha tam manasıyla öbür taraftaki (Suriye) yangının farkına varamadık. Öbür tarafta tırmanan şiddetin, baskının ve zulmün doruğa ulaştığının farkına varamadık. Varsaydık bu kadar yalnız bırakmazdık. Varsaydık bu insanların yalın ayak, üstü ıslak yollara düşmesinin önüne geçerdik.
     Dalmaz, Suriyelilerin durumlarını görenlerin yataklarında rahat uyuyamaması gerektiğini bildirerek, bu konuda toplumsal duyarlılığın artması gerektiğine dikkati çekti.
     Suriyenin nüfusu 25 milyon mudur, ne kadar bilmiyorum ama yüzde 10u gurbette, yüzde 10u kamplarda, yüzde 10u başka yerlerde diyen Dalmaz, şunları kaydetti:
     Zulümle abat olunmaz. Zulüm edenin sonu malum. Geçmiş diktatörlerin, geçmiş zalimlerin hiçbiri dünyada yok. Zamanın sahipleri de iki gün sonra burada olmayacaklar. Ama yaptıkları zulüm arşa değdi. Bu anlamda bedduaya gelmedik daha ama bu beddua zamanı da yakındır.
    
     -84 bin nüfuslu Kiliste 35 bin Suriyeli-
    
     Kilis Belediye Başkanı Abdi Bulut da 84 bin nüfuslu Kiliste 35 bin Suriyelinin yaşadığına işaret etti.
     Kilis Devlet Hastanesindeki 200 yatağın yüzde 40ını da Suriyelilerin tedavisine ayırdıklarını dile getiren Bulut, Drama sessiz kalamayız. Çünkü sözün bittiği yerdeyiz. Kilis halkı bir sınav veriyor. Hemşehrilerim sınavı kazandı. Şehirde 2,5 Suriyeliye 1 Kilisli bakıyor diye konuştu.
     Nizip Belediye Başkanı Fevzi Akdoğan ise Suriye için toplanan 50 bin ton buğdaydan 37 bin ton un elde ettiklerini belirterek, bu unu da yarın düzenlenecek törenle Suriyeye göndereceklerini kaydetti.
     Suriyelilerin un ve ilaç istediğini anlatan Akdoğan, bir ekmek için insanların saatlerce sıra beklediğini vurguladı.
     Akdoğan, Nizipe gelen misafirlerimizi neye mal olursa olsun ağırlayacağız. İlçemizde tuttukları evlerde kalan Suriyelilerin paraları kalmadı. Bazıları eşlerinin küpesini, bazıları da bileziklerini satarak geçinmeye çalışıyor. Bunlara fondan destek vermemiz lazım dedi.
     AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer de Suriyede yaşananlara gelecekte tarih kitaplarının geniş bir yer ayıracağını söyledi. Ülkede yaşananların kendilerine çok şey öğrettiğini belirten Uzer, Devletimiz üzerine düşeni yapıyor. Kamplarımız çok güzel, yardımlar düzenli bir şekilde yapılıyor. Sivil toplum kuruluşlarımız da görevlerini çok iyi bir şekilde sürdürüyor. Hepsinden Allah razı olsun diye konuştu.
    
     -Yardımlarınızı bekliyoruz-
    
     Bülbülzade Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Turgay Aldemir de Suriyede yaşananlara seyirci kalınamayacağını, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade etti.
     Aldemir, Suriyede yaşananların Tunus, Mısır ve Libyadan bağımsız olmadığını kaydetti.
     Suriye Şeri Mahkeme Üst Üyesi Ahmet Feyyaz da hürriyet için çıktıkları yoldan dönmeyeceklerini belirterek, Bu yolun tadını bilen bir daha dönmez dedi.
     Feyyaz, Antep ne, Halep ne- Aramıza konulan sınırlar dinimize yakışmaz. Biz yardımlarınızı bekliyoruz. Aramızda din ve milletlik hakkı var. Bu hakkı istemeye geldik. Bu hakkı Allah verdi. Suriyedeki durum durucu değil. Mücahitler özgürlük için savaşıyor. Cihadın içinde bulunan lezzet, başka hiçbir yerde bulunmaz diye konuştu.
    
     Muhabir: Adem Yılmaz / Sevil Çelik
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Suriyeye İnsani Bakış konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER