Siirtin Tarihi ve Kültürel Varlıkları konulu

Siirtin Tarihi ve Kültürel Varlıkları konulu konferans


SİİRT (A.A) - Siirt Üniversitesinde Siirtin Tarihi ve Kültürel Varlıkları konulu konferans düzenlendi.
     Rektörlük binasında düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Boran, Siirtin tarihi ve kültürel açıdan çok zengin bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
     Doç. Dr. Boran, 2000li yılların başında bir ekip ile Siirtte yüzey araştırmaları yaptıklarını ifade ederek, bu araştırmalarda çok zengin bir potansiyel ile karşılaştıklarını belirtti.
     Siirtin sahip olduğu potansiyelin yeterince tanınmadığına dikkati çeken Boran, şöyle dedi:
     Kültür çok katmanlı bir binaya benzer. Biz Siirt ili ve ilçelerinde gerçekleştirdiğimiz yüzey araştırmalarında 507 adet eser tespit etmiştik. Siirt aynı zamanda yeniliğe açık, çok köklü tarihe sahip bir il. Buna paralel olarak tarihi ve kültürel açıdan zengin bir potansiyeli var. Özellikle medreseler ve mezar taşları açısından Eruh zengin olmasına rağmen araştırmamıza kadar yalnızca ilçe merkezinin zenginliği biliniyordu. Köy ve mezralardaki eserler bilinmiyordu. Bu mezar taşlarından ikisi eski bir tarihte valiliğe getirildi. Valilikte korunuyor. Kavaközü köyünde bulunan Mir Nasır Medresesi bile başlı başına bir değer. Siirtin bütün ilçelerinde Selçuklular zamanından kalan çok sayıda eser var. Kervan Yolunun bir kısmı Botan Çayının kenarından geçiyor ve biz bu güzergahı izlediğimizde çok sayıda kervansaray ve han örneğine rastlamıştık.
     Konferansa, Vali Yardımcısı Gürbüz Saltaş, Rektör Prof. Dr. Murat Erman, Kurtalan Kaymakamı Abdülhalim Can, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen / Sema Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Siirtin Tarihi ve Kültürel Varlıkları konulu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER