Şifa dağıtan sülükleri çalıyorlar

Şifa dağıtan sülükleri çalıyorlar -Sivasın Zara ilçesine bağlı Şerefiye beldesindeki Sülük Gölünde bulunan ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan sülüklerin, göle gelenlerce götürülmesi üzerine koruma çalışması baş


SİVAS (A.A) - İbrahim Özel - Zara ilçesine bağlı Şerefiye beldesindeki Sülük Gölünde bulunan ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan sülüklerin, göle gelenlerce götürülmesi üzerine koruma çalışması başlatıldı.
     Şerefiye Belediye Başkanı Mahmut Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sülük Gölünün korunması ve turizme kazandırılması için belediye olarak gerekli yerlere müracaatları yaptıklarını söyledi. Bu kapsamda, Orman Genel Müdürlüğünce 2010 yılında başlatılan proje çalışmalarının geçen yıl tamamlandığını belirten Yılmaz, uygulanması planlanan Sülük Gölü Mesire Parkı projesi hakkına bilgi verdi.
     Projeyle gölün çevresinin mesire parkı olarak düzenleneceğini anlatan Yılmaz, Oyun grupları, mesire alanları, göl kenarında yürüyüş yolu, otopark gibi alanların yer aldığı proje, bu yıl uygulamaya konulacak. Orman Genel Müdürlüğünden ödeneğimiz çıktı. Projede herhangi bir olumsuzluk yok. Geçtiğimiz hafta da yetkililer alanda gerekli etüt çalışmalarını yaptı. Bu sene acil ihtiyaçların yapılacağı bize bildirildi. Yetkililer, projenin kalan kısmının da 2013 yılında tamamlanacağını, projenin programda olduğunu aktardı diye konuştu.
    
     -Sülüklere vatandaşların ulaşabilmesi için belirli noktalar olacak-
    
     Projenin uygulanması halinde gölün doğal yapısında bir değişiklik olmayacağını ifade eden Yılmaz, Sülüklere vatandaşların ulaşabilmesi için belirli noktalar olacak dedi.
     Gölün özelliklerine de değinen Yılmaz, Bu göl, şifalı sülüğüyle damar tıkanıklıklarına, varis hastalıklarına, göz ağrılarına, atardamar ve toplardamar hastalıkları, dolaşım sistemi hastalığı, romatizma hastalıklarına şifa veriyor. Bu sülükleri kullanan insanlar şifa bulduklarından bahsediyor. Ben de varis rahatsızlığımdan dolayı sülük tedavisi uyguluyorum. Bu tedaviyi uyguladığım zaman bir yıl boyunca varis rahatsızlığım olmuyor ifadelerini kullandı.
    
     -Sülüklerimizi koruma altına alacağız-
    
     Sülüklerin ziyaretçiler tarafından götürüldüğünü anlatan Yılmaz, Göl alanında herhangi bir bekçimiz olmadığından şifa amacıyla buraya gelen insanlar, gölden tuttukları sülükleri tedavi sonrası yanlarında götürüyor. Bu işi ticaret haline getirenlerin olduğunu duyuyoruz. Bu da bizi üzmektedir. Projenin uygulanmasıyla burada sülüklerimizi koruma altına alacağız dedi.
     Şerefiye beldesinin bir kilometre batısında bulunan Sülük Gölünün sarıçam ormanlarıyla çevrili olduğunu belirten Mahmut Yılmaz, Göl, dibinden kaynayan sulardan beslenmekte, göldeki su seviyesi yaz kış hemen hemen aynıdır. Suyu tatlı olan gölde hiçbir balık yaşamamaktadır. Sülükler göl tabanındaki bataklıktan besleniyorlar. Haziran ayından itibaren ortaya çıkan sülükler, iki ay sonra kuluçka dönemine girmektedir. Ayrıca gölümüz, göçmen kuşların konaklama yeridir. Burada turna, ördek, kaz, karabatak gibi türlere rastlamak mümkündür diye konuştu.
     Beldede yaşayan 66 yaşındaki Ömer Ağca ise 6 yıl önce gözlerinde puslanmanın olduğunu, 3 yıldır göz altına sülük tedavisi uyguladığını ve rahatsızlığından kurtulduğunu söyledi.
    
     -Sülük Gölü-
    
     Kaynaklara göre, Zara ilçesine bağlı Şerefiye beldesindeki Sülük Gölü, Zaraya 33, Sivasa ise 103 kilometre mesafededir. Şerefiye belde merkezinin 1 kilometre batısında, sarıçam ormanları içerisinde bulunan ve suyu tatlı olan göl, dipten kaynayan ve gözelerden akıp gelen sularla beslenmektedir.
     Zara ilçesi ve Şerefiye beldesinin en önemli mesire yerlerinden biri olan Sülük Gölü, sağlık turizmi açısından da büyük önem taşımaktadır. Gölün doğal ortamında yaşayan sülükler yöre halkı ve diğer bölgelerden gelen insanlar tarafından tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Sülük tedavisi, atardamar ve toplardamar hastalıkları başta olmak üzere birçok dolaşım sistemi hastalığında, iltihaplı ve iltihapsız eklem romatizmalarında, yumuşak doku romatizmalarında, sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarında uygulanmaktadır.
     Sülük Gölüne tedavi için gelen insanlar göl kıyısında sarıçam ormanları içerisinde piknik yapma imkanından da yararlanmaktadır.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Şifa dağıtan sülükleri çalıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER