Rodoplardan 16

Rodoplardan 16-19. Yüzyıl İkonları sergisi açıldı


EDİRNE (A.A) - AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog- Müzeler Hibe Programı (ICD-MUSE) kapsamında Edirne Müze Müdürlüğünün yürüttüğü Arda Nehrinin Aynasında Müzelerimiz projesinin ilk sergisi olan Rodoplardan İkonlar sergisi Devecihan Kültür Merkezinde açıldı.
     Edirne Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, serginin açılışında yaptığı konuşmada, böyle büyük bir sergiye ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
     Edirnenin tarihi, kültürel, coğrafi bağlantılarının kentle sınırlı olmadığını sürekli dile getirdiklerini vurgulayan Aslaner, Gördüğümüz ikonlarla Hilye-i Şerifler birbirinden çok ayrı bir kültür. İkonlar bize çok yakın gelmiyorlar ama burada üretilmiş, tasarlanmış eserler dedi.
     Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Aziz de Kırcaali ile Edirne arasında çok sayıda birleştirici noktalar bulunduğunu belirtti. Bu noktalardan bir tanesinin insanlar olduğunu vurgulayan Aziz, şöyle devam etti:
     Sergide bulunan ikonların çok özelikleri vardır. Bu özelliklerinden bir tanesi ilk kez Kırcaali dışında Edirnede sergileniyor. Burada sergilenen ikonlar aslında Edirnede yapılan ikonlardır. O yüzden ilk kez bu ikonları görmesi gereken kentin Edirne olduğunu düşündük. O yüzden bu İkonları ilk kez Edirnelilere gösteriyoruz.
     Edirne Müze Müdürü ve Proje Koordinatörü Hasan Karakaya da ikonların batılı anlamda resim sanatının önemli örneklerden biri olduğunu vurguladı.
     Karakaya, Bu eserlerden birkaçı ilimize ait Enez ve Edirne okulunda üretilmiş olması ile de ayrıca dikkati çekicidir. Edirnemizin her zaman sanat üretiminde önemli bir merkez olduğunun tanıklarıdır. Bu nadide eserler Bulgaristan dışında ilk kez sergilenmektedir. İlk kez sergileniyor olması, bu serginin önemini bir kez daha artırmaktadır diye konuştu.
     Karakaya, AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog- Müzeler Hibe Programı projesinin ikinci sergisi olan Hilye-i Şerifler Sergisinin ise Kırcaalide açılacağını kaydetti.
     Kuratörlüğünü Sofya Müzesinden Mariela Stoykovanın yaptığı Rodoplardan 16-19. Yüzyıl İkonları sergisinin açılışını Vali Yardımcısı Aslaner, Kırcaali Belediye başkanı Hasan Aziz, Edirne belediye Başkan Yardımcısı Nihan Akdere yaptı.
     Edirne Müzesi, Kırcaali Bölge Tarih Müzesi, Kırcaali sanat Galerisi, Haskova Tarih Müzesi işbirliği ile gerçekleştirilen sergi 3 Haziran 2012 tarihine kadar açık kalacak.
     (RC-İU)

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER