Peyzaj

Peyzaj-44 projesi, Türkiyeye model olacak -Proje yürütücüsü Prof. Dr. Şahin: Malatyanın pilot il olarak belirlendiği proje çalışmaları, 80 ilde yaygınlaştırılacak. Böylece, tüm Türkiyede şehirlerin, doğaya, kültürel ve tarih


MALATYA (A.A) - Malatyada uygulamaya konulan Peyzaj-44 projesinin, ülke genelinde yaygınlaştırılacağı bildirildi.
     İçişleri Bakanlığı, Orman ve Su işleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TÜBİTAK ve Ankara Üniversitesinin ortaklığında yürütülen ve pilot il olarak seçilen Malatyada uygulanan Peyzaj-44 projesinin, 2. Ulusal Uygulanabilirlik Koordinasyon Çalıştayı Anemon Otelde başladı.
     Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Şükran Şahin, toplantıda yaptığı konuşmada, projeyle Malatyanın şehircilik planlarını, doğal ve kültürel özelliklerini, birbirleriyle etkileşimini dikkate alarak belirlemeyi hedeflediklerini söyledi.
     Projeyle, turizm, tarımsal alanlar, tarım ürünleri, yer altı zenginlikleri ve su kaynakları açısından şehrin değerlerini kaybetmeden yapılanma oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Şahin, şehrin sanayisi, tarımı ve turizmi için yararlı olacak bilgiyi üretmeyi planladıklarını vurguladı.
     Malatyanın, iklim yapısı, doğal ve kültürel alanlarıyla Türkiyenin prototipi gibi olduğunu dile getiren Şahin, Malatyanın pilot il olarak belirlendiği proje çalışmaları, 80 ilde yaygınlaştırılacak. Böylece, tüm Türkiyede şehirlerin, doğaya, kültürel ve tarihi dokulara uygun olarak dönüşümleri sağlanabilecek dedi.
     Şahin, projenin, şehirlerdeki doğal yapının kültürel etkileşimini ortaya çıkarması ve bu etkileşimin dengeli biçimde oluşturabilmesi açısından önemli olduğuna işaret etti.
     Malatya Vali Vekili Bilal Bozdemir de kentsel yapılanmaya ve tarihi eserlerin korunmasına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
     Kentteki kiliseleri, şapelleri, tarihi konakları onardıklarını anlatan Bozdemir, ayrıca Yeşilyurt ilçesinde sokak sağlıklaştırma çalışmaları yaptıklarını söyledi.
     Malatyada projeye ilişkin önemli çalışmalar yürüttüklerini ve yürütmeye devam edeceklerini ifade eden Bozdemir, uygulamaların ülke geneline yaygınlaştırılması noktasında Malatyanın öncülük yapacağını belirtti.
     (TBK-ÖND-AHM)

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER