Pehlivanın hayatı belgesel oldu

Pehlivanın hayatı belgesel oldu -Tekirdağlı Hüseyin Pehlivanın hayatını konu alan Kaybeden Gazoz İçer adlı belgeselde ünlü pehlivanın başarıları anlatılıyor -Belgesel yapımcısı Canbulat: -Milli değerlerimizden uzaklaş


TEKİRDAĞ (A.A) - Yavuz Karaduman - 1935-1942 yılları arasında üst üste Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde başpehlivan olan Koca Yusufun çırağı Tekirdağlı Hüseyin (Alkaya) Pehlivanın hayatını konu alan Kaybeden Gazoz İçer adlı belgeselde ünlü pehlivanın başarıları anlatılıyor.
     Belgeselin yapımcısı Mehmet Canbulat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mehmet Serezin yazdığı Tekirdağlı Hüseyin Pehlivanın hayatını konu alan kitabı okuduktan sonra çok etkilendiğini ve belgeseli hazırlamaya karar verdiğini anlattı.
     Ünlü pehlivanın yakın çevresi ve güreş yazarı Ali Gümüşle yaptığı röportajlarla belgeselini zenginleştirdiğini anlatan Canbulat, Milli değerlerimizden uzaklaştığımız bu dönemde bu tür belgesellerin, hatta bu tip insanların, güreşçilerin, kahramanların, Türk kahramanlarının filmlerinin de yapılması gerekiyor dedi.
    
     -Amaç, çocukların bilinçlenmesi-
    
     Hazırladığı projede ilk olarak çocukları bilinçlendirmeyi hedeflediğini ifade eden Canbulat, şunları kaydetti:
     Benim amacım bu projeyi çocuklara ulaştırmaktı ve kendi ismini taşıyan Hüseyin Pehlivan ilkokuluna bu projeyi sundum. Okul Müdürü Bülent Güler de ilgi gösterdi ve çocuklara bu belgeseli izletmeye başladık. İnşallah çocuklar da Tekirdağlı Hüseyin Pehlivanın hakkında bilgi sahibi olurlar. Bende bu sayede projedeki amacıma ulaşmış olurum. Çünkü önemli olan çocuklar, çocukların öğrenmesi, çocukların aklında bir şey kalması.
     Canbulat, belgeselin adı olan Kaybeden Gazoz İçer ifadesinin Hüseyin Pehlivannın meydan okuma sözü olduğunu anlatarak, Hüseyin Pehlivan gazozu hiç sevmezmiş ve yurt içi ve yurt dışında kendisine güreş tabiriyle cıvgar yani anlaşma teklif edenlere (Onu bunu anlamam arkadaş, Kaybeden gazoz içer) yanıtını verirmiş diye konuştu.
     Tekirdağ Hüseyin Pehlivan İlkokulu Müdürü Bülent Güler de, Hüseyin Pehlivanın hayatını konu alan belgeseli sınıflarda öğrencilere izlettiklerini belirterek,Hüseyin pehlivanı tanıtan bu belgeseli sosyal etkinlikler ve serbest etkinlikler derslerinde öğretmenlerimiz öğrencilerimize izletiyorlar. Bu sayede öğrencilerimizin hem Hüseyin Pehlivanı tanımalarını hem de ata sporumuz olan güreşe karşı ilgi duymalarını sağlamayı amaçlıyoruz diye konuştu.
    
     -Hüseyin Pehlivan-
    
     Hüseyin Pehlivan, 1908 yılında Kırcaalinin Alkaya köyünde doğdu. 14 yaşında güreşe başlamasından sonra 1927 yılında ailesiyle Bulgaristandan Türkiyeye göç ederek Tekirdağa yerleşti. Burada Tekirdağlı adıyla ünlendi. 1934-1942 yılları arasında 9 yıl üst üste olmak üzere toplam 13 yıl Kırkpınar başpehlivanı oldu. Koca Yusufun çırağı olan Hüseyin Pehlivan, 10 Şubat 1982de vefat etti.
     Tekirdağda, her yıl düzenlenen kiraz ve kültür festivali etkinleri kapsamında, Hüseyin Pehlivan adına yağlı güreşler organize ediliyor.
    
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Pehlivanın hayatı belgesel oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER