Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi

Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi -Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Grup Başkanı Dr. Erdem: Bakanlık olarak biz artık kaliteli okul, kalite hizmet sunan en iyi okullar arasında olmak istiyoruz. Bu


ERZURUM (A.A) - Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülen Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, okullardaki engeller kaldırılarak öğrencilerin daha kaliteli hizmet almaları sağlanacak.
     Program ve Öğretim Materyalleri Grup Başkanı Dr. Raziye Erdem, Palandöken Dağında bir otelde düzenlenen Engelsiz Okul Modeli Bilgilendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, Özel Eğitimin Güçlendirilmesi adlı projenin 10 pilot ilde uygulandığını belirterek, çocuklara yeni beceriler yeni hedefler kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.
     Yeni nesildeki çocukların teknolojiye çok iyi uyum sağladığını ifade eden Erdem, Bizler belki şu anda hayatta olmayan meslekler için öğrencilerimizi hazırlıyoruz. Daha önce cep telefonu, bilgisayar tamirciliği veya bilgisayar programcılığı işini 1986 yılında düşünmezken, bilgisayar artık hayatımıza girmiş durumda. Biz de gelecekte şu anda hazır olmayan meslekler için çocuklarımızı yetiştiriyoruz diye konuştu.
     Çocuklara en iyi eğitim hizmetini sunmaya çalıştıklarını vurgulayan Erdem, Artık www hayatımıza girdi. İnterneti yeni gelişen çağda çocuklarımızın kolaylıkla öğrendiği belki programlarda olmasa da günlük yaşam biçiminde öğreniyor. Alfabemizi artık yeni gelişen teknolojiye göre belki şekillendireceğiz. Çocuklarımıza öğretirken goolenin gsi akıllarında daha kalıcı olabilecek dedi.
     İçişleri Bakanlığı ve pek çok belediyenin ulaşılabilirlikte kalite ödülü aldığını hatırlatan Erdem, şunları kaydetti:
     Onlar, bütün çocuklar için herkes için ulaşılabilir hale getiriyorsa, okullarımız niçin herkes için ulaşılabilir hale gelmesin- Bazı okullarımızda düzenlenebilirlikle ilgili çalışmalar var. Ancak bir havaalanına, PTTye ulaşılabiliyorsa okullarımız da bizim için ulaşılabilir olmalı. Bu da bizim için bir ihtiyaç bir talep olmaktan çıktı. Artık normal kalite de hizmet sunduğumuzun bir göstergesi olması gerekiyor.
     Bakanlık olarak biz artık kaliteli okul, kalite hizmet sunan en iyi okullar arasında olmak istiyoruz. Bu konuda bakanlığımızın engel gruplarına yönelik sunduğu hizmetler var diyen Erdem, öğrencilerin aynı zamanda kaynaştırma yoluyla eğitim almalarını sağlayacaklarını vurguladı.
    
     -İşaret dili kılavuzunu yenileceğiz-
    
     Farklı ülkelerde yapılan araştırmaya göre, kaynaştırmaya yoluyla eğitimde oldukça başarılı olunduğunu belirten Erdem, şöyle devam etti:
     Kaynaştırma yoluyla eğitime devam eden çocukların hem başarılarında daha fazla sonuç alınabilmiş hem hizmet daha iyi sunulabilmiş hem de engelli olmayan öğrenciler farklı özelliklerde olabilecek insanları kabullenme ve bütünleşmelerini sağlamış. O nedenle biz de yaptığımız araştırmalar sonucunda kaynaştırma yöntemiyle eğitimin kalitesini artırmayı hedefliyoruz. Kaynaştırmadaki şu anki ülke çapındaki genel sayımız 170 bin öğrenci. Her öğrencinin ihtiyacına göre eğitimden en iyi şekilde yararlanmasını amaçlıyoruz.
     Kaynaştırmadaki öğrenciler için ihtiyaca göre destek eğitimi odası açacaklarını anlatan Erdem, İşaret dili ülkemizde oldukça yeni başlayan bir şey değil, 1995te hazırlanmıştı. Bakanlık olarak İstanbuldaki ekiple, hedefimiz işaret dilindeki eksiklikleri gidermek. İllerdeki farklılıkların da bu kılavuza yansıması için illerimizden bunu istedik. Bu rapor doğrultusunda işaret dili kılavuzunu yenileceğiz diye konuştu.
     Projenin ekip lideri Judith Cameron da eşitliğin bir ölçünün herkese uyması anlamına gelmediğini belirterek, Eşitlik bir ölçü olmadan herkese fırsat verilmesidir. İhtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yapmasıdır. Bu da eğitimcilerin okullarda aslında yapmak zorunda olduğu şeydir diye konuştu.
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER