Muhteşem Yüzyılı Bir de Böyle Dinleyin

Muhteşem Yüzyılı Bir de Böyle Dinleyin konferansı -Tarihçi yazar Uğurluel: Dizide, Barbaros Hayrettin Paşa yüzü boyalı Avrupalı bir korsan tipinde gösteriliyor. Gerçekte onun Kanuni için savaşmaya başladığı zamanlarda saçı sak


SİİRT (A.A) - Siirtte Muhteşem Yüzyılı Bir de Böyle Dinleyin konulu konferans düzenlendi.
     Valilik ve Siirt Öğretmenler Derneğince Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan tarihçi yazar Talha Uğurluel, tarihin, tarihi romanlar yerine hatıratlardan öğrenilmesi gerektiğini vurguladı.
     Bu kapsamda Barbaros Hayrettin Paşanın hatıratlarının okunması tavsiyesinde bulunan Uğurluel, Televizyonda yayınlanan dizide, Barbaros Hayrettin Paşa yüzü boyalı Avrupalı bir korsan tipinde gösteriliyor. Gerçekte onun Kanuni için savaşmaya başladığı zamanlarda saçı sakalı ağarmış biri olduğu hatıratlarında ifade ediliyor. Avrupalılar atalarımıza ait heykelleri birçok müze ve sarayda koruyor biz ise onların popçu ve topçularının resimlerini odalarımıza asıyoruz dedi.
     Uğurluel, İslam tarihinde Hürrem Sultan kadar, hayır kurumları yaptıran bir hatun olmadığını ve Hürrem Sultanın yaptırdığı hayır kurumlarının Kudüse kadar uzandığını da belirterek, Kudüsteki külliyenin bugün bile faaliyet gösterdiğini söyledi.
     Hürrem Sultanın, Kuran okulunun dibinde gömülmeyi vasiyet ettiğini anlatan Uğurluel, buna rağmen bazı kesimlerin neredeyse onu Hristiyan ilan edeceğini dile getirdi.
    
     -Osmanlı fedakarlık üzerine kurulmuş bir sistem
    
     Osmanlı zevkusefa değil fedakarlıklar üzerine kurulmuş bir devlet sistemidir. Artık uydurulmuş senaryolara, birtakım romanlara, birtakım oryantalist tablolara karnımız tok. Bunlara inanmak istemiyoruz diyen Uğurluel, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Osmanlıda padişah hanımları genelde 10 yaşına gelen şehzadelerin atandıkları sancak beyliğine giderler. Genelde de bir daha geri dönmezler. Kanuni Sultan Süleymanın halasının oğlu Vali Bey, akıncı beyi idi ve akıncı beyleri 40 yaşına kadar evlenmeden hayatlarını at sırtından inmeden geçirirlerdi. Bir insan padişahın hala oğlu olacak da akıncı beyliği yapacak, bu fedakarlık değil midir- Bu bize fedakarlıklar üzerine kurulmuş bir devlet sistemi olduğunu gösteriyor.
     Uğurluel, aynı zamanda Selçuklu dönemi konusunda da konferanslar verdiğini ifade ederek, bu kapsamda bir sanat harikası olarak tanımladığı Siirt Ulu Camideki minareyi örnek olarak gösterdiğini ve bu minarenin tanıtılması gerektiğini kaydetti.
     Konferansın ardından Vali Ahmet Aydın, tarihçi yazar Talha Uğurluele, İbrahim Hakkı Hazretlerinin Marifetname adlı eseri ile Siirt battaniyesi hediye etti.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen/Sema Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Muhteşem Yüzyılı Bir de Böyle Dinleyin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER