Mevlana Araştırmacıları Çalıştayı sona erdi

Mevlana Araştırmacıları Çalıştayı sona erdi -SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şimşekler: Çalıştayda Türkiye dışında Mevlana ve Mevlevilik ile ilgili yapılan çalışmaların Türkiyeye kazandırılması, Mesnevinin


KONYA (A.A) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, düzenledikleri Mevlana Araştırmaları Çalıştayında, Türkiye dışında Mevlana ve Mevlevilik ile ilgili yapılan çalışmaların Türkiyeye kazandırılması, Mesnevinin ilköğretimden üniversiteye kadar seçmeli ders olarak okutulması için girişimlere başlanması yönünde karar alındığını bildirdi.
     Şimşekler, yaptığı açıklamada, Konya Dedeman Otelde gerçekleştirilen çalıştayda, 14 üniversiteden 41 bilim adamının, 2 ana oturum ve 7 özel oturumda sunumlar yaptığını belirtti.
     Mevlana Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde kurulan yüksek lisans programı kapsamında verilmesinin yararlı olacağı düşünülen derslerin de çalıştayda tartışıldığını ifade eden Şimşekler, Özellikle Mevlana ve Mevlevilik çalışmalarında yeni fikirler tartışıldı. Çalıştayda Türkiye dışında Mevlana ve Mevlevilik ile ilgili yapılan çalışmaların Türkiyeye kazandırılması, Mesnevinin ilköğretimden üniversiteye kadar seçmeli ders olarak okutulması için girişimlere başlanması yönünde karar alındı diye konuştu.
    
     -Mevlana konulu film senaryosu-
    
     Şimşekler, Mevlana ve Mevlevilik ansiklopedilerinin hazırlanması, uluslararası nitelikte bir internet sitesinin oluşturulması için de karar alındığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Ülkemizde ve tüm dünyada yayınlanan Mevlana ve Mevlevilik ile ilgili eserlerin, yapılan yüksek lisans ve doktora tezlerinin bir nüshasının enstitü kitaplığına kazandırılması, ayrıca Mevlana konulu bir film senaryosunun hazırlanmasında ve beyaz perdeye aktarılmasında akademik olarak destek olunması gibi önemli kararlar alındı. Ayrıca, hırka, sikke, tennure, destegül, keçe, keşkül, kalemtıraş, bıçak, divit, makta, makas ustalığı gibi zanaat dallarının üniversitelerle işbirliği içerisinde yaşatılması için bir dizi çalışmalar gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.
    
     Muhabir: İbrahim Yozoğlu
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Mevlana Araştırmacıları Çalıştayı sona erdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER