Mevlana Araştırmacıları Çalıştayı

Mevlana Araştırmacıları Çalıştayı -SÜ Rektörü Prof. Dr. Gökbel: Mevlana ve Mevleviliği, sadece akademik alana hapsetmek mümkün değildir. Ancak Mevlana, tamamen popüler alanın ilgisine de terk edilmemelidir -Dünyaya uz


KONYA (A.A) - Mevlananın 739. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Mevlana Araştırmacıları Çalıştayı başladı.
     Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen çalıştaya, 14 üniversiteden 41 bilim adamı katıldı.
     SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Konya Dedeman Oteldeki çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Mevlana ve Mevleviliği, sadece akademik alana hapsetmenin mümkün olamayacağını ancak bu değerin, tamamen popüler alanın ilgisine de terk edilmemesi gerektiğini söyledi.
     Bu dengenin doğru kurulabilmesi için 7-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenen anma törenlerinin Mevlananın halka hitap eden yönü olduğunu ifade eden Gökbel, Mevlana ve Mevleviliğin, akademik açıdan da ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Valiliğimiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, bu dönemde çeşitli akademik çalışmalara yer vermeye gayret ediyor diye konuştu.
     Mevlana ile ilgili çalışmalara her zaman destek verdiklerini belirten Gökbel, şunları kaydetti:
     Geçtiğimiz aylarda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan, Mevlana Araştırmaları Enstitüsüne bağlı Mevlana ve Mevlevilik Araştırmaları Anabilim Dalında da çalışmalar başlayacak. 2013 yılının başından itibaren yüksek lisans öğrencisi almaya başlayacağız. Böylece; dünyaya uzanan, evrensel değerimiz olan Mevlana ve eserleri ile ilgili orijinal çalışmalar yaparak bilim dünyasına katkı sağlamaya devam edeceğiz.
     Mevlana ve Mevlevilik alanında pek çok çalışmaya ışık tutması hedeflenen çalıştayda, SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, katılımcılara Türkiyedeki üniversitelerde yapılan Mevlana ve Mevlevilik ile ilgili lisansüstü çalışmalar hakkında sunum yaptı.
     Ardından iki oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayda, Mevlana ve Mevlevilik üzerine yapılan ve yapılacak olan araştırmaların ortak bir çalışmaya ihtiyacının olup olmadığı, yeni ve kapsamlı çalışmaların neler olması gerektiği, tarih boyunca kaleme alınan yazma ve matbu eserlerin günümüze kazandırılmasının gerekliliği araştırmacılar tarafından tartışıldı.
    
     Muhabir: İbrahim Yozoğlu
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Mevlana Araştırmacıları Çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER