Mervani Mescidi sergi salonuna dönüştürülüyor iddiası

Mervani Mescidi sergi salonuna dönüştürülüyor iddiası -Diyarbakır Valisi Toprak: Geçmişte mescit olarak kullanılma durumu varsa, bilgi belge getirsinler, onarıldıktan sonra orası resen mescittir


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Mervani Mescidi sergi salonuna dönüştürülüyor iddiasına ilişkin Geçmişte mescit olarak kullanılma durumu varsa, bilgi belge getirsinler, onarıldıktan sonra orası resen mescittir dedi.
     Vali Toprak, bazı gazetelerde, Dağkapı Burcu ile ilgili yayımlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, boş ve atıl şekilde duran ve sadece alt katı sanat galerisi olarak kullanılan yapıyı restore ettiklerini söyledi.
     Dağkapı Burcunun Diyarbakırın kalbi olduğunu belirten Vali Toprak, şöyle konuştu:
     Burası biz göreve geldiğimizde, daha önce sanat galerisi, turizm ofisi, mescit denilen yer ise SODES projesi kapsamında meslek edindirme kursu olarak açılmıştı. Nasıl oluyor da benim bilmediğim bir mescit var. Ancak buna rağmen, eğer orada mescit hükmü geçmişte kullanılmışsa şu andan itibaren orası mescittir. Geçmişte mescit olarak kullanılma durumu varsa, bilgi belge getirsinler, onarıldıktan sonra orası resen mescittir. Biz tarihi ve kültürel değerlerin birikimi olan yapıyı şimdi onarıyoruz. Üst katını İslami Eserler Müzesi olarak düşünüyoruz.
     Vali Toprak, mescit olması halinde 5 vakit ezanın okunmasını şart koşacaklarını belirterek, şöyle devam etti:
     Orayı kapalı çarşıların mescidi gibi algılamayız. Cami hükmünde bir mescit yaparız. Yani sadece öğle ve ikindi namazlarının imam tarafından kılınacağı üç vaktin tatil edildiği bir mescit kabul edemeyiz. Beş vakit ezanın okunduğu, namazın kılınacağı bir yer olarak kabul ederiz, yeter ki bize bunun bilgisi, belgesi ulaşsın. Ecdadımızın yaptığı bu esrelere hem yetişme tarzımız, değerimiz, bakışımız bunu gerektirir. Yanlış kulvarda, yanlış kişilerin söylemleriyle konuşmasınlar.
     Hazreti Ömer döneminde atanan kentin ilk valisi olan sahabe Sultan Sasanın kabrini ve mescidini dahi ihya eden bir anlayışa sahibiz. Onun için vatandaşlarımızın yanlış bilgilendirmeden dolayı insanlar arasında husumet duygusu doğuran şeylerden kaçınmaları lazım. Restorasyon bittiğinde İslami Eserler Müzesi yapacağız. Ama mescit hükmünde belge var ise derhal 5 vakit namazın kılındığı mescit olarak açacağız.
    
     Muhabir: Meral Özdemir
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Mervani Mescidi sergi salonuna dönüştürülüyor iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER