Mektepli halıcılar yetişecek

Mektepli halıcılar yetişecek -Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliğinin, Türkiyede meslek liselerinde makine halıcılığı programının açılmasına ilişkin müfredat çalışması Milli Eğitim Bakanlığınca kabul edildi -Güneydoğ


GAZİANTEP (A.A) - Zeynep Yücetaş - Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliğinin, hızla büyüyen sektörün nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için meslek liselerinde makine halıcılığı programının açılmasına ilişkin müfredat çalışması, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edildi.
     Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl için yüzde 25 artışla 1 milyar 500 milyon dolarlık halı ihracatı hedefi koyduklarını, ama hedeflerinin çok üzerinde gittiklerini söyledi.
     Ocak-mayıs 2012 döneminde ihracatlarının yüzde 46,4 artarak 464,8 milyon dolar olduğunu vurgulayan Kaplan, 2012 yılının ilk beş ayında dünyanın 97 ülkesine halı ihracatı yaptık. Bu hızla gidersek yıl sonunda 1 milyar 600 milyon doları çok rahat buluruz. Hedefimizin çok üzerinde gidiyoruz. Bu yıl yüzde 15 büyüme hedeflemiştik, büyümemiz de yüzde 25i geçecek. Çünkü sektörde büyük yatırımlar var, yeni giren firmalar var dedi.
     Kaplan, Türkiyede genel halı ihracatının yüzde 74,6sını ve makine halısı ihracatının yüzde 84ünü kendi birliklerinin yaptığını belirtti.
     Hızla büyüyen sektörün nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak için projeler yürüttüklerini ifade eden Kaplan, İŞKURla açtıkları desen tasarımı kursunu tamamlayan 20 kişiyi işe yerleştirdiklerini ve iş garantili 25 kişilik halı desinatörlüğü kursunun devam ettiğini anlattı.
     Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu ile birlikte düzenledikleri Halı Tasarım Yarışmasına bu yıl bütün üniversite öğrencilerinden 164 tasarım geldiğini, seçilen 20 tasarımın üretileceğini belirten Kaplan, Amacımız halıcılığın bütün üniversitelerde tanıtmak. Geçen yıl 5-6 öğrenci Gaziantepe gelerek işe başladı. Bu yıl daha fazlasının gelmesini bekliyoruz. Sektörümüz büyüdüğü için eleman sıkıntımız var. O yüzden tasarım yarışmasına destek veriyoruz diye konuştu.
    
     -Müfredat, meslek yüksekokullarını da kapsayacak
    
     Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği olarak, nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için makine halıcılığı dersinin müfredata alınması için Milli Eğitim Bakanlığına sundukları teklifin kabul edildiğini bildiren Kaplan, müfredatın Gaziantep Üniversitesi akademisyenleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve sektör temsilcilerinin ortak çalışmasıyla hazırlandığını belirterek, şunları kaydetti:
     Müfredat programının hazırlanması eylül ayına kadar bitirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün onayına sunulacak. Önümüzdeki yıl meslek liselerinde makine halıcılığı dersi olarak öğretilecek. Bu uygulama, Türkiyede makine halıcılığı sektöründe ilk olacak. Hazırladığımız müfredat hem meslek liselerini hem 2 yıllık meslek yüksekokullarını hem de kısa dönem kursları kapsayacak.
     Gaziantepin makine halısı üretiminde önemli bir merkez olduğunu, bu yıl yeni siparişlerle tezgah sayısının bin 100ü bulacağını belirten Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Dünyada makine halısının yüzde 40ını Gaziantepte üretiyoruz. Bu yılki yatırımlarla sektörde doğrudan çalışan 17-18 bin kişi olacak. Yan sanayide çalışanlarla birlikte 2012 sonunda 35-36 bin kişi istihdam edilmiş olacak. Sektörümüz hızla büyüyor. Bu sene sektörde en az 2-3 bin kişilik istihdam ihtiyacı var. O hızla eleman yetişmiyor. O yüzden makine halıcılığını lise düzeyine indirgeyebilirsek, eleman sıkıntımızı aşabiliriz. Hem okurken meslek öğrenecekler hem de okul bittiğinde işleri hazır olacak. Bugün bir dokuma ustası, üniversite mezunundan daha yüksek maaş alıyor.
    
     -Kalifiye teknik personel şart
    
     Gaziantep Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yahya Ağır da daha önce meslek liseleri ve meslek yüksekokullarında makine halıcılığı eğitimi olmadığını ifade etti.
     Milli Eğitim Bakanlığı tarafından makine halıcılığı programının açılması için müfredat çalışmalarının kabul edildiğine değinen Ağır, halıcılık sektörü yatırımlarının Gaziantepte kümelendiğini belirterek, şöyle devam etti:
     Önümüzdeki 4 yılda Gaziantepte toplam halı tezgahının bin 750 olması bekleniyor. Fakat şu ana kadar makine halıcılığıyla ilgili hiçbir eğitim yok. Sektördeki teknik personel çıraklıktan yetişen bir kadro, fakat sektör çok büyüdüğü için bu çekirdekten yetişen kadro sektörün ihtiyacını karşılayamıyor. Halıcılık sektörüne kafiliye teknik personel yetişmesi şart.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Mektepli halıcılar yetişecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER