Küçük bir duman büyük felaketlere yol

Küçük bir duman büyük felaketlere yol açabilir -Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürü Kalyoncu: Yangınlar küçük bir dumanla başlar. Vatandaşlarımız ciddi ya da ciddi olmayan herhangi bir dumanı Alo 177ye bildirsinler. Çünkü önem


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, Yangınlar küçük bir dumanla başlar. Vatandaşlarımız ciddi ya da ciddi olmayan herhangi bir dumanı Alo 177ye bildirsinler. Çünkü önemsiz gördüğünüz bir duman çok şiddetli bir rüzgarla ya da hava koşullarıyla büyük bir yangına dönüşebilir. Öncelikli olarak 177yi aktif olarak kullansınlar. Bu sayede yangınlar çıkmadan önüne geçebiliriz dedi.
     Kalyoncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangınlar çıkmadan önce tedbir almanın çok önemli olduğunu belirtti.
     Yangın çıktıktan sonra yapılacak tek şeyin yangını söndürmek olacağını ifade eden Kalyoncu, şunları kaydetti:
     Önemli olan yangın çıkmadan önceki faaliyetlerdir. Bu da ancak eğitimle oluyor. Yapılan istatistiklere göre vuku bulan yangınlarının yüzde 97si insan kaynaklı. İnsan olmayan yerde yangın çıkmaz desek yeridir. İnsanı tamamen coğrafya dışına çıkarmamız mümkün olmadığına göre, insanları eğitmemiz gerekiyor. Yangınlar küçük bir dumanla başlar. Vatandaşlarımız ciddi ya da ciddi olmayan herhangi bir dumanı Alo 177ye bildirsinler. Çünkü önemsiz gördüğünüz bir duman çok şiddetli bir rüzgarın ya da hava koşullarıyla gelişebiliyor. Öncelikli olarak 177yi aktif olarak kullansınlar. Bu sayede yangınlar çıkmadan önüne geçebiliriz
     Türkiyenin Akdeniz ülkesi olduğunu anlatan Kalyoncu, Akdeniz ülkesi olduğumuz için öyle ya da böyle sürekli yangınlar olacaktır. Bizim bu yangınlarla mücadele etmemiz gerekiyor. Bu doğal, tabi bir afettir. Sadece Türkiyenin değil komşu ülkelerinde gerekli tedbirleri almaları gerekiyor. İklim değişiklikleri, doğal dengenin bozulmaması için herkesin önlem alması gerekiyor. Entegre düşünmek gerekiyor diye konuştu.
     Kalyoncu, Türkiyenin komşularında da çıkan yangınlara müdahale ettiğini, Dünyanın artık ortak bir ev olduğunu vurguladı.
    
     -Bu yıl yangınsız bir sezon olmasını diliyoruz-
    
     Kalyoncu, Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü olarak yangın önlemlerini aldıklarını belirterek, Afyonkarahisarda iki İşletme Müdürlüğü bulunduğunu bildirdi.
     Orman yangınlarıyla mücadelenin Orman İşletme Müdürlüklerinin görevi olduğuna dikkati çeken Kalyoncu, şöyle devam etti:
     Kurum olarak sadece orman yangınlarını değil, diğer arazi yangınlarına da destek oluyoruz. Yangınlar uzmanlık gerektiren bir iştir. Bizim ekiplerimiz orman yangınları konusunda eğitim aldılar. Dolayısıyla bizde 1. derece yangına hassas olan bir İşletme Müdürlüğünde görev yapıyoruz. Afyonkarahisar İşletme Müdürlüğünde şuanda 74 tane işçimiz gece gündüz 24 saat yangın ekipleriyle birlikte bekliyorlar. Bu yıl yangınsız bir sezon olmasını diliyoruz.
     Afyonkarahisarın yangınlar açısından dezavantajlı bir bölge olduğunu aktaran Kalyoncu, Afyonkarahisar bölgesinde ağaçlandırma sahalarının çok fazla olduğunu, yangınlarda da en çok zararı fidanlık sahaların gördüğünü bildirdi.
     Fidelerin boylarının uzun olmaması nedeniyle yangınlarda tamamen yok olduklarını anımsatan Kalyoncu, Fidelerin boylarının uzaması için belli bir yılın geçmesi gerekiyor. Olası anız ve ot yangınlarıyla beraber yeni fidelerde çok hızlı yanıyor. Afyonkarahisarda ağaçlandırma faaliyetlerimiz fazla olduğu için çok daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. İş makinalarımızla bu ağaçlandırma sahaları etrafında hem ulaşım hem de yangına karşı tedbirlerimizi aldık ve almaya devam ediyoruz. Afyonkarahisarda özellikle ürünlerin kalkmasından sonra anız tehlikesi baş gösteriyor. Bizim canımızı en fazla anız yangınları yakıyor. Çünkü yangınlar buradan çok hızlı şekilde ormanlara, evlere, köylere kadar ulaşıyor. En hassas noktamız maalesef bu. Yangınlarda tüm toplumun bilinçli şekilde mücadelesi gerekiyor ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Küçük bir duman büyük felaketlere yol Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER