Klima çocuklarda burun kanamasına neden oluyor

Klima çocuklarda burun kanamasına neden oluyor -PAÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Polat: Klima havayı kurutuyor. Burnun iç kısmının normalde kaygan ve ıslak olması gerekiyor. Solunan hava kuru olduğu zaman burun


DENİZLİ (A.A) - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aziz Polat, klimanın havayı kuruttuğunu ve özellikle çocuklarda burun kanamasına neden olduğunu söyledi.
     Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarda burun kanamasının hem yaz aylarında hem de kış aylarında sıkça görülen bir bulgu olduğunu söyledi.
     Burun kanamalarının aileyi ve çocukları endişelendiren bir durum olduğunu belirten Polat, Burun kanaması çoğu zaman basit sebeplerden dolayı yaşanıyor. Ailelerin çok endişe etmemesi gerekiyor ama kanama varsa çocuklarını muhakkak bir hekim kontrolünden geçirmeleri gerekiyor. Burun kanaması kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında sık görülüyor. Yaz aylarında ise daha çok kuru havadan oluyor. Kuru hava burnun içerisinde bulunan mukoza dediğimiz sıvı bölgeyi kurutuyor. Mukoza bölgesinde bulunan damarlar daha hassas olduğu için bölge kuruduğunda daha sık kanamalar görülüyor. Burnun ön kısmında damarlar çok fazla olduğu için karıştırma sonucunda sık kanamalar meydana gelebiliyor. Alerjik çocuklarda ise çok sık hapşırmayla oluşan basınç sonucu kanama oluşabiliyor dedi.
    
     -Uzun süre güneşte kalmak burun kanamasını tetikliyor-
    
     Tekrarlayan ve uzun süren kanamalardan endişe edilmesi gerektiğini ifade eden Polat, şöyle devam etti:
     Çocuklarda kısa süren basit kanamalar olabilir. Burnu kanayan çocuğun oturur vaziyette kalmasını sağlamalıyız. Kanayan bölgeye baskı uygulamak, gerekirse soğuk suyla yıkamak gerekiyor. Çoğu zaman burun kanamaları bu birkaç dakika içerisinde durur. Eğer kanama tekrar ediyorsa 15 dakikadan fazla sürüyorsa, vücudun başka yerlerinde de kanama bulguları varsa mutlaka çocuk hekimine başvurulması gerekiyor. Tekrarlayan kanamalar çocuklarda solukluk, halsizlik yapar. Bu durumlarda kan sayımının yapılması gerekir.
     Uzun süre güneşte kalmak da burun kanamasını tetikliyor. 11.00-16.00 arası güneşte durmak hem güneş çarpmasını hem de burun kanamasını beraberinde getirebilir. Yaz aylarında klima sık kullanıldığı için ortamdaki havayı kurutuyor. Burnun iç kısmının normalde kaygan ve ıslak olması gerekiyor. Solunan hava kuru olduğu zaman burunu da kurutuyor. Bu durumda da kolayca kanama olabiliyor. Burnu devamlı nemli tutmak, krem, damla kullanmak gerekiyor.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Klima çocuklarda burun kanamasına neden oluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER