İzmir Rumcası Sözlüğü yayımlandı

İzmir Rumcası Sözlüğü yayımlandı -Bir dönem İzmirde yoğun olarak kullanılan ve Türkçe, Rumca, Fransızca, İtalyanca kelimelerden oluşan İzmir Rumcasının unutulmaması için sözlük hazırlandı


İZMİR (A.A) - İzmirde geçmişte halk arasında yoğun olarak kullanılan ve Türkçe, Rumca, Fransızca, İtalyanca kelimelerden oluşan İzmir Rumcasının unutulmaması için sözlük hazırlandı.
     İzmir Ticaret Odası (İZTO) Kültür, Sanat ve Tarih Yayınları Dizisinin 14üncü kitabı olan İzmir Rumcası Sözlüğü-A Lexicon of Smyrneikanın yayımlandı.
     İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, kitabın bir dönem İzmirde yoğun olarak kullanılan ve Türkçe, Rumca, Fransızca, İtalyanca kelimelerden oluşan İzmir Rumcasının (Smyrneika) tamamen ortadan kaybolmaması açısından önemli olduğunu belirtti.
     İzmirin uzun yüzyıllar boyunca Akdeniz ve Levant ticaretinin önemli limanlarından birisi olduğunu belirterek, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
     Yüzlerce yıl boyunca Türkçeden başka onlarca dilin konuşulduğu bir kent olan İzmir, Symrneika adı verilen ve İzmir Rumcası olarak bilinen dilin de kullanıldığı özel bir kent olarak tanınırdı. Sadece Rumlar ve Levantenler değil Türkler de sadece İzmirde konuşulan bu dili bilirdi, gündelik hayatta kullanırdı. Sadece İzmirde bilinen ve İzmire özgü olan bu dili bilenler artık parmakla gösterilecek kadar azalmıştır. Bilenler, hala İzmirde yaşayan bazı Levantenler, Yunanistandaki İzmir kökenliler ve aynı şekilde İzmir kökenli olup da günümüzde farklı ülkelerde yaşayan eski Levanten İzmirlilerdir. Kitabın yazarları bile İzmirin çok kültürlülüğünü ortaya koyuyor. Üç yazardan George Poulimenos Atinada yaşıyor. George Galdies Londrada yaşayan eski bir İzmirli. Üçüncü yazar olan Alex Baltazzi de İzmirli kimliği pek çoğumuzdan önde olan bizden birisi.
     Kitapta yaklaşık 2000 kelimenin Smyrneika dilinin yanı sıra Türkçe, Yunanca, Fransızca, İtalyanca karşılıklarının yanı sıra, telaffuz bilgileri, Smyrneika dilinde şarkı ve atasözü örnekleri de yer alıyor.
     Kitaptaki bazı kelimelerden örnekler:
     Smyrneika Türkçe
     ---------- ------
     Menekse Menekşe
     Komiseris Komiser
     Koleksiona Koleksiyon
     Halali Helal
     Fistiki Fıstık
     Tabani Taban
     Soi Soy
     Pelerina Pelerin
     Lelekas Leylek
     Gioli Göl
     Gazoza Gazoz
     Narghiles Nargile
     Bouketo Buket
    
     Muhabir: Ali Korkmaz / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber İzmir Rumcası Sözlüğü yayımlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER