İzmirin Borsacılık Serüveni paneli

İzmirin Borsacılık Serüveni paneli -VOB Yönetim Kurulu Başkanı Kestelli: -VOB İzmirlilerin girişim becerisiyle kurulan ve başarılı olan Türkiyenin ilk ve tek türev borsasıdır


İZMİR (A.A) - Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, VOBun İzmirlilerin girişim becerisiyle kurulan ve başarılı olan Türkiyenin ilk ve tek türev borsası olduğunu belirterek, VOB gibi değerlerin İzmirde güçlendirilerek devam ettirilmesi bölgesel gelişmişlik farkının büyük sorun olduğu ülkemiz için önemli bir güç ve motivasyon kaynağıdır dedi.
     Yaşar Üniversitesinde düzenlenen Ticaret ve Finans Merkezi İzmirin Borsacılık Serüveni konulu panelde konuşan Kestelli, İzmirin hayatın her alanında ilkleri başarma geleneğine sahip olduğunu söyledi.
     Nişli Hacı Ali Efendi ve arkadaşlarının 1891 yılında kurduğu İzmir Ticaret Borsasının ve Türkiyenin ilk türev borsası olan VOBun ilk kadın başkanı olarak görev yapmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Kestelli, Ülkemizde 1900 yılından önce kurulan ve hala yaşamını sürdüren şirket sayısının sadece 18 olduğunu düşünürsek 121 yıllık borsa geleneğinin anlamı daha da çarpıcı hale geliyor dedi.
     Avrasyanın en büyük ticaret borsalarından biri olan İzmir Ticaret Borsasının, VOBun kuruluşuna öncülük ettiğini hatırlatan Kestelli, İzmirin girişimci bir ruha sahip olduğunu ve borsacılık geleneğine sahip bulunduğunu ifade etti.
    
     -150 kat büyüdü-
    
     VOBun 4 Şubat 2005ten itibaren hizmet verdiğini ve 150 kat büyüdüğünü kaydeden Işınsu Kestelli, İşlem hacmi 440 milyar liraya ulaştı. VOB birkaç yıl içinde dünyanın 30 büyük türev borsasından biri oldu diye konuştu.
     VOBun ulaştığı hacim ve duruşuyla çok başarılı olduğunu söyleyen Kestelli, şöyle konuştu:
     O kadar başarılı oldu ki pekçok talibi çıktı. Bu taliplerden biri de hükümetimiz. Ekonomi yönetimi, İstanbulu bir finans merkezi haline getirmek istiyor. Bu plan dahilinde VOBun İstanbula taşınması arzusu da bir süredir alttan alta dillendiriliyor. VOBun İstanbula taşınması konusunun gündeme gelmesi bile VOBun ne kadar önemli işler başardığının, sermaye piyasamızda ne kadar önemli bir yer edindiğinin göstergesidir.
     VOBun merkezinin İstanbula taşınmasının gerekmediğini savunan Kestelli, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     VOB, İzmirlilerin girişim becerisiyle kurulan ve başarılı olan Türkiyenin ilk ve tek türev borsasıdır. VOBun İstanbul Finans Merkezi Projesinde güçlü bir yapılanma ile bu projeye omuz vereceğinden kimsenin şüphesi olmasın. İşbirliğine sonuna kadar açığız. Biz, Türkiyede türev ürünlerin VOBda bir an evvel işleme açılmasını istiyoruz. VOB, katma değer, istihdam oluşturan, kar eden, vergi veren, İMKB ve SPKya da kaynak yaratan bir kurumdur. VOBun ihtiyaç duyduğu şey önünün açılmasıdır. VOB gibi değerlerin İzmirde güçlendirilerek devam ettirilmesi bölgesel gelişmişlik farkının büyük sorun olduğu ülkemiz için önemli bir güç ve motivasyon kaynağıdır. Umuyor ve diliyorum ki hükümetimiz de sağduyu gösterecek ve bu güçlü talebi göz ardı etmeyecektir.
     İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu da İzmirde büyük emek ve zaman harcanarak kurulan VOBun, başka bir yere transferine kimsenin kolaylıkla razı olmayacağını kaydetti.
     (EFS-RMZ-HÜL)
<< Önceki Haber İzmirin Borsacılık Serüveni paneli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER