Hayvancılık Sektörü Mevcut Durum ve Gelecek

Hayvancılık Sektörü Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu toplantısı (1) -SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yörük: -Ülkemizde tükettiğimiz kadar et üretemiyoruz ancak ithalata bağımlı hale gelmemiz de bizi korkutuyor -Besicimiz zarar e


SAKARYA (A.A) - Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, Ülkemizde tükettiğimiz kadar et üretemiyoruz ancak ithalata bağımlı hale gelmemiz bizi korkutuyor dedi.
     Yörük, Erenler ilçesindeki bir otelde düzenlenen Hayvancılık Sektörü Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiyede hayvancılık sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.
     Türkiyenin en önemli sektörünün sorunlarını tartıştıklarını belirten Yörük, Yurt dışından gelen konuklarımızla sektörümüzün sorunlarını tartışacağız çünkü bizlerin emek verdiği, ter döktüğü bu sektör sadece ekonomik bir önem arz etmiyor. Aynı zamanda insanlarımızın sağlığından da sorumluyuz. Yani kavga etmek değil, tartışmak için buradayız diye konuştu.
     Yörük, hayvancılık sektöründeki tarafların birbirlerine bağımlı olduğunu vurgulayarak, hükümetin sektörün gelişmesinde attığı adımları desteklediklerini bildirdi.
     Hayvancılık sektörünün ilerleme kaydettiğine işaret eden Yörük, Buna rağmen istediğimiz hedeflere bir türlü ulaşamadık. 83 yıldır beklenen Tarım Kanununun çıkmasından dolayı çok mutluyuz. 2023 Vizyonu, ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Bu anlamda verilen görevi yerine getirmeye hazırız ifadelerini kullandı.
     Yörük, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Hükümetimizin altına imza attığı kararlar sektörümüzün gelişmesi adına bizleri mutlu ediyor. Çocuklarımıza süt içeren uygulamanın sürekliliğinin sağlanması lazımdır. Bizler bu programın arkasında olmaya devam edeceğiz. Böyle bir programı engelleyecek her şeye karşıyız. Bunun yanı sıra milli içeceğimiz ayran dünyaya tanıtılmalıdır. Bu ayran, tüm dünya için Türkiye standartlarıyla tescil edilmelidir. Bu anlamda ilgili tüm tarafların sorumluluğu bulunmakta, katkı ve iş birliği gerekmektedir.
     Hayvancılık sektörünün dünyanın kontrol edilmesi en güç sektörlerden birisi olduğuna dikkati çeken Yörük, Türkiyede de sektörün kontrolünün zor olduğunu anlattı.
     Yörük, kırmızı et ithalatının sektörü zora soktuğunu ileri sürerek, şunları söyledi:
     Ülkemizde tükettiğimiz kadar et üretemiyoruz ancak ithalata bağımlı hale gelmemiz de bizi korkutuyor. ABnin en büyük pazarlarından biri hale geldik. Bu anlamda gereken çalışmalar yapılmalıdır. Biz büyük bir ülkeyiz. Hedeflerimizi de buna göre yapmalıyız. Et ithalatının sayılı firmalara avantaj sağlaması bizleri endişeye sevk ediyor. Besicimiz zarar ediyor, 6 ay sonra ne olacağını da bilmiyor. Besiciye güven vermezsek, yatırım yapmaz, işletmesini kapatır. Bunları üzülerek söylüyorum. Besiciye güven vermek zorundayız. Bizim önerdiğimiz sistemde gram et ithal etmeyeceğiz. Et ithal etmeden, besicilerimizi destekleyerek üretimi artırmalıyız. Bu şekilde sektör daha sağlıklı hale gelir.
    
     -TKEÜMB Başkanı Bülent Tunç-
    
     Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TKEÜMB) Başkanı Bülent Tunç ise Et ve Balık Kurumunun özelleştirilmesini istediklerini söyledi.
     Geçen yıl başlatışan besi desteklemelerinin devam etmesini istediklerini vurgulayan Tunç, Sayın bakanımız, taleplerimizi göz önünde bulundurmuştur. Vergi artışı gerçekleşeli 10 gün oldu. Fiyat artışını bırakın, düşmesin diye dua ediyoruz. Fiyatlardaki bu dengesizliğin yanı sıra şap hastalığı da bizleri zora sokuyor. Ekonomik kayıplara yol açan bu hastalığın önlenmesini amaçlıyoruz dedi.
     İthal eden bir ülke yerine, ihraç eden bir ülke olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz diyen Tunç, Yıllardır tarımın ardında kalan sektörümüzün kabuklarını kırma vakti gelmiştir. Bu anlamda atılmasını beklediğimiz adım, devletimizin kasapçılığı bırakmasıdır. Biz EBK ve TİGEM arazilerinin bir bölümüne talibiz. Üretmeyen bir toplum mutlaka kaybedecektir. Bizler de ne olursa olsun üretmeliyiz şeklinde konuştu.
     Tunç, konuşmasını şöyle tamamladı:
     BİZ EBKyı buraya davet ettik ama gelmediler. EBK, üreticiyi desteklememiştir, bizleri zor durumda bırakmıştır. Güvendiğimiz EBK, bizleri iyice kötü duruma bırakmaya çalışıyor. Ben EBK aracılığıyla tüketicinin ucuz ve sağlıklı et yediğine inanmıyorum. EBKnın yanlış politikaları nedeniyle ithalatçı durumuna düştük. Şu anda işletmelerimiz dolu. İstenilen kadar et üretebiliriz.
    
     -Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Koyuncu-
    
     Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu da et ithalatının önüne geçilmesi gerektiğini bildirdi.
     Koyuncu, Ulusal Süt Kayıt Merkezi kurduklarını anımsatarak, Artık hangi sanayicinin, hangi bölgeden sütü kaça aldığını görüyoruz. Bu anlamda çalışmalarımızı yaptık ifadelerini kullandı.
     Okul Sütü Projesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Koyuncu, şunları kaydetti:
     Bu projede emeği olan herkese teşekkür ediyorum. 2010 yılında süt fiyatı, 85 kuruştu. Bugün de 80 kuruş. Bu proje, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi amacıyla yapıldı. Bunun yanı sıra süt fiyatların dengelenmesi amacını taşıyor. Bu ülkenin paralarının ithal ete verilmesini istemiyoruz. Sanayimiz büyümeli, bununla birlikte yerel üreticiler de desteklemelidir. Tüm süt ürünleri aynı doğrultuda gelişim göstermelidir. Yani her kesimin ihtiyacı karşılanmalıdır.
    
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Enes Duran - Mehmet Özcan
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Hayvancılık Sektörü Mevcut Durum ve Gelecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER