Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma

Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı toplantısı -Hatay Valisi Lekesiz: Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planıyla 2010 yılında 3 milyar olan Hatayın tarımsal üretim oranı, geçtiğimiz yıl 3 milyar 350 milyon liraya


HATAY (A.A) - Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planıyla 2010 yılında 3 milyar olan Hatayın tarımsal üretim oranının, geçen yıl 3 milyar 350 milyon liraya yükseldiğini söyledi.
     Vali Lekesiz, İl Özel İdaresi Toplantı Salonunda düzenlenen Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, 2010 yılında başlatılan planının Hatay için çok önemli olduğunu belirtti.
     Plan çerçevesi içerisinde tarımsal sektörde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Lekesiz, şunları kaydetti:
     Bu planı yaparken tarım sektörünün sadece bizim geçimimizi temin etmeye yarayan bir sosyal alan olduğunu değil, aynı zamanda zenginleşme sektörü olduğunu söyledik. Alt yapıyla sulama hizmetlerimizin tamamlanması ve planın her yönüyle iyi uygulanması sonucunda Hatay tarım sektörü, ülkemize bugün olduğundan çok daha fazla katma değer kazandıracak.
     Plan çerçevesinde ilimiz genelinde ürün deseni haritası oluşturuldu. Yaklaşık 972 veri analiz edildi ve hangi bölgemizde, dünya piyasaların da ihtiyaç duyduğu ürün yetişir bunlar belirlendi. Daha sonra planla beraber köylere kadar bu ürünler dağıtıldı. Yine bu kapsamda 460 bahçe kurduk, 250 bin ihracata yönelik meyve fidanı dağıttık. Bunların hepsinin meyvelerini de almaya başladık. Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planıyla 2010 yılında 3 milyar olan Hatayın tarımsal üretim oranı, geçtiğimiz yıl3 milyar 350 milyon liraya yükseldi.
     Hayvancılık sektöründe de önemli bir mesafe aldıklarını ifade eden Lekesiz, planın yürürlüğe girmesiyle 2010 yılında toplam 8 bin 500 ton et üretiminin 2012 yılında 12 bin tona çıktığını söyledi.
     Lekesiz, ildeki tarım arazisinin en fazla yüzde 20sinin sulanabilir olduğunu, hayata geçirilecek yatırımlarla yüzde 90dan fazlasının sulanabilir hale geleceğini belirtti.
     Alt-üst yapı hizmetlerine paralel olarak tarım sektörüyle ilgili topraktan sofraya kadar dünyadaki birikimler neyse hepsinin bu plana yansıtıldığını vurgulayan Lekesiz, tarım sektörünün sadece ulusal ve sektörel bağlantıları değil aynı zamanda inter sektörel bağlantılarının da göz önüne alındığını ve plana uyan herkesin kazacağını ifade etti.
     Vali Lekesizin konuşmasının ardından Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı Koordinasyon Sorumlusu Ziraat Mühendisi Fikriye Mavi, planla birlikte 2 yılda yapılan çalışmaların değerlendirmesi konulu sunumunu gerçekleştirdi.
     Toplantıya, İl Jandarma Alay Komutanı Mustafa Başoğlu, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ile ilçe kaymakamları ve çiftçiler katıldı.
    
     Muhabir: Lale Köklü
     Yayıncı: İsmihan Özgüven
<< Önceki Haber Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER