Halkı askerlikten soğutma davası

Halkı askerlikten soğutma davası -İzmirde Halkı askerlikten soğutma suçlamasıyla yargılanan, 6 sanığa 5er ay hapis cezası verildi -Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı


İZMİR (A.A) - İzmirde Halkı askerlikten soğutma suçlamasıyla yargılanan, Yeni Kapı Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Nimet Nazlı Masatçının da aralarında bulunduğu 6 sanık, 5er ay hapisle cezalandırıldı.
     İzmir 20. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına, tutuksuz sanıklardan Nimet Nazlı Masatçı ve avukatlar katıldı.
     Masatçı, duruşmada yaptığı savunmasında, sokak tiyatrosu yaptığını, eylem sırasında orada oyuncu olarak bulunduğunu ve üzerine atılı suçları kabul etmediğini söyledi.
     Sanık avukatı Tacettin Üstündağ, müvekkillerinin yargılandığı, Halkı askerlikten soğutma suçunu düzenleyen TCK 318. Maddesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu iddia etti.
     Müvekkilinin eyleminin sadece sanatçı duyarlılığından ibaret olduğunu anlatan Üstündağ, eylemin 318. Madde kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirterek, müvekkilinin beraatini talep etti.
     Diğer sanıkların avukatı Kamil Ağaoğlu da müvekkillerinin, Şirinyer Askeri Cezaevinde vicdani ret hakkını kullandığı ve işkence gördüğü basına yansıyan İnan Süere destek olmak maksadıyla, konu hakkında duyarlılık yaratmaya çalıştıklarını, bunun bir düşünce açıklaması olduğunu, dolayısıyla emniyetin tutanağı dışında suç işlediklerine dair delil bulunmadığını belirterek müvekkillerinin beraatlerini talep etti.
     Hakim Kemal Oruç, savunmaların alınmasının ardından sanıkların 6şar ay hapisle cezalandırılmasını karar verdi. Sanıkların sabıkasız olmaları ve mahkemedeki tutumlarını gözönünde bulundurularak bu cezayı 5er aya indiren hakim Oruç, hükmün açıklanmasını ise geri bıraktı.
     Sanık Nimet Nazlı Masatçı ve ona destek olmaya gelen bir grup tiyatrocu ile üniversite öğrencileri, duruşma sonrasında yaptıkları basın açıklamasıyla verilen cezayı kınadıklarını ifade etti.
     Alsancakta 2 yıl önce, Mert Zengin, Mine Çam, Hayati Karakaya, Onur Güler, Ali Tektaş, ellerinde pankartla vicdani ret hakkı lehine slogan atmış ve basın açıklaması yapmış, Yeni Kapı Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Nimet Nazlı Masatçı da protesto eyleminde bir sokak tiyatrosu gösterisi sergilemişti.
     Daha sonra Halkı askerlikten soğutmak suçunu işledikleri iddiasıyla Masatçı ve diğer 5 kişi hakkında TCKnın 318. Maddesi uyarınca 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
    
     Muhabir: Gülcan Kaplan / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Halkı askerlikten soğutma davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER