Fen

Fen-Edebiyat Fakülteleri Dekanlar Toplantısı -Sonuç bildirgesinden: -Temel bilimlere nitelikli öğrencileri yönlendirebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, TAEK, TÜBA gibi devletimizi


ZONGULDAK (A.A) - Bülent Ecevit Üniversitesinin (BEÜ) ev sahipliğinde 8incisi düzenlenen Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya, İnsan ve Toplum Bilimi Fakülteleri Dekanlar (FEFKON) Toplantısının sonuç bildirgesi yayımlandı.
     Bildirgede fen-edebiyat fakültesi mezunlarına önceki yıllarda olduğu gibi fizikçi, kimyager, biyolog, sosyolog, psikolog ve filolog gibi mesleki unvanlar verilmesi ve fakülte mezunlarının Devlet Personel Yasasında meslek tanımlarının yapılması istendi.
     Türkiyenin özellikle temel bilimlerde bilimsel geleceğinin garanti altına alınabilmesi, fen-edebiyat fakültelerine üstün nitelikli ve becerili öğrencilerin yöneliminin sağlanması için ortaöğretim alan öğretmeni ihtiyacının fen edebiyat fakülteleri mezunlarından karşılanması ve eğitim fakültelerindeki ortaöğretim alan öğretmenliği programlarının kapatılması gerektiği kaydedilen bildirge, şöyle devam etti:
     Fen-edebiyat fakültelerinin temel misyonlarının korunması ve daha güçlü hale getirilmesi bakımından öğrenci kontenjanları 20-50 arasında sınırlandırılmalı, 2. öğretimle ilgili açık öğretim ve uzaktan eğitim programları kesinlikle kapatılmalıdır. Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubunda Eylül 2012 itibarıyla fen-edebiyat fakültelerini temsilen sosyal bilimler alanından bir üyenin seçilmiş olması olumlu bir gelişmedir.
     Ayrıca bu çalışma grubunda fen bilimleri alanı da en az bir üyeyle temsil edilmelidir.
     Temel bilimlere nitelikli öğrencileri yönlendirebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, TAEK, TÜBA gibi devletimizin çeşitli kurum ve kuruluşları belli ölçütler çerçevesinde karşılıksız burs vermelidir ifadesine yer verilen bildirgede, devletin öğrencilerin fizik, kimya, biyoloji ve matematiğe ilgisini artırmak amacıyla tanıtıcı belgeseller ve kamu spotları hazırlayarak kitle iletişim araçlarıyla kamuoyuna sunması gerektiği kaydedildi.
     Bildirgede öğretim elemanlarının özlük haklarının günün koşullarına göre en kısa sürede iyileştirilmesi gerektiği de vurgulandı.
    
     -BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer-
    
     BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2. büyük toplantıya ev sahipliği yaptıklarını belirterek, Toplantı kapsamında ele alınan raporları Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) ve ilgili paydaşlara ileteceğiz dedi.
     Toplantıya fen-edebiyat fakültelerinin dekan ve dekan yardımcılarının katıldığını anımsatan Özer, şöyle konuştu:
     Türkiyede fen-edebiyat fakültelerindeki mevcut durum, sorunlar ve özellikle öğretmenlikle ilgili sorunlar masaya yatırıldı. İnşallah bu toplantı çerçevesinde öne sürülmüş olan çözüm önerileri, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından hızlı bir şekilde uygulamaya konur. Yükseköğretimimizin son zamanlarda yaşamış olduğu büyük genişleme ve büyüme kapsamında fen-edebiyat fakültelerinde yaşanmış olan daralma da bu çözüm önerileriyle hızlı bir şekilde çözümlenir.
     2023 vizyonu çerçevesinde yükseköğretim büyümeye ve genişlemeye devam eder. Bir sonraki toplantının Sakaryada yapılması kararlaştırıldı.
    
     Muhabir: İdris Köle / Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Kemal Kaymak

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER