EXPO 2020 Perspektifinde İzmir Turizmi paneli

EXPO 2020 Perspektifinde İzmir Turizmi paneli -Kültür ve Turizm Bakanı Günay: Biz geçen yıla kadar komşularıyla sıfır problem politikasının çok ekmeğini yedik. Ama geçen yılın ortasından bu yana sıfır sorun politikası sorunlu


İZMİR (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Biz geçen yıla kadar komşularıyla sıfır problem politikasının çok ekmeğini yedik. Ama geçen yılın ortasından bu yana sıfır sorun politikası sorunlu hale geldi. Şu anda önemli pazarlarımızdan bazılarından önemli kayıplarımız var. İsrailden, Suriyeden kaybımız var. Biz bunları kapatıyoruz diye konuştu.
     Bakan Günay, Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) tarafından İzmir Uluslararası Fuar Alanında düzenlenen EXPO 2020 Perspektifinde İzmir Turizmi konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiyenin, dünyada bir yandan terörle mücadele ederken, diğer yandan turizmini dünya seviyesinin üzerine çıkarmayı başarabilmiş tek örnek olduğunu vurguladı.
     Kitle turizminin başarılı gelişimine rağmen bazı acemiliklerin yaşandığını, bu turizm alanının gelişimi uğruna, doğa, tarih, kültür ve sosyal sorumluluğun göz ardı edilebildiğini ifade eden Bakan Günay, İstanbul gibi kentlerde çok lüks otellerin kentin siluetini bozar duruma gelebildiğini, sahillerde ikinci konut ve kamu kamplarının da turizmin gelişimi önünde bir engel olduğunu dile getirdi.
     Günay, Türkiyenin 2011 yılı turizm rakamlarıyla, dünyanın hem gelir, hem de gelen turist sayısı itibariyle ilk 10 ülke arasına girdiğini belirterek, elde edilen gelirin TÜİK rakamlarına göre 23 milyar dolar olarak gözükmesine karşın kendi hesaplarına göre bunun 25-30 milyar dolar arasında olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti.
    
     -Son ayın sonuçlarına göre artıya geçtik-
    
     Geçen yıl Türkiyenin Arap Baharının etkisiyle 30 milyon turist sınırını aştığını, bu yıl ise Tunus ve Mısırdaki iptallerin sınırlı kaldığını, kriz nedeniyle İspanya ve Yunanistanın fiyat düşürdüğünü belirten Günay, şöyle konuştu:
     Biz zaten fiyatları yeni dengeleyen bir ülkeyiz, fiyat düşürmek istemiyoruz. O yüzden geçen yılki pazar imkanlarımız biraz daraldı. Biz geçen yıla kadar komşularıyla sıfır problem politikasının çok ekmeğini yedik. Ama geçen yılın ortasından bu yana sıfır sorun politikası sorunlu hale geldi. Şu anda önemli pazarlarımızdan bazılarından önemli kayıplarımız var. İsrailden, Suriyeden kaybımız var. Biz bunları kapatıyoruz. Bu yıl Ağustos ayı sonu itibarıyla küçücük bir rakamla da olsa artıya geçtik. Son aldığım rakamlar böyle. Temmuza kadar geçen yıla göre yüzde 1,8 eksideydik. Son ayın sonuçlarına göre (turist sayısında, geçen yıla göre) yüzde 0,29 artıya geçtik.
     Türkiye olarak turist sayısında 30 milyon sınırını istikrarlı hale getirmek istediklerini, elde edilen geliri artırmaya odaklanacaklarını, deniz-kum-güneş dışındaki destinasyonları geliştirmeye çabaladıklarını anlatan Bakan Günay, Türkiye turizmi için ikinci konut ve kitle turizmi evrelerinin ardından üçüncü evreye geçtiklerini dile getirdi.
     Günay, bu evrede, doğa, tarih, şehir ve günlük hayat içinde bir turizm geliştirmek istendiğini ifade ederek, İzmir ve Ege Bölgesinin Akdenize göre daha az tahrip olmuş doğası, mutfak zenginliği ve sivil mimarisiyle bu evrede çok iddialı olacağını söyledi.
    
     -EXPOda daha şanslıyız-
    
     EXPOnun da bu çabalar kapsamında önemli bir fırsat olduğuna işaret eden Günay, şöyle devam etti:
     EXPOda bu kez daha şanslı olduğumuzu zannediyorum. Geçen sefer 2 şehir vardı, bu sefer 5 şehir var. Şimdi yüzde 20 ile başlıyoruz ama bunu yüzde 51 yapabiliriz. Avrupa ve Ege-Akdeniz havzasında başka bir aday yok. Türkiye bu konuda deneyimli. Biz bu konuda yapmamız gerekeni hemen yaptık. Şimdi kasım ayında ikinci sunumumuzu yapacağız. Bu sunumların çok resmi kalmasından yana değilim. Sanat, kültür, entellektüel birikimiyle kenti temsil eden insanların sunum yapması, vali, belediye başkanı, bakan sunumdan daha önemlidir. Şangay EXPOsu 70 milyon ziyaretçisi oldu. Türk pavyonunu 10 milyon insan ziyaret etti. Bunun iki katını İzmire getirdiğimizde bu İzmir ve Ege için müthiş olur.
     Bu projeye elden geldiği kadar Yunanistanı da katmaya çalışıyorum. Yunanistan Turizm Bakanı arkadaşımla görüştüm. Bunu bir Ege projesi yapalım dedim. Avrupada başka bir aday olmadığına göre tüm Egenin bundan yararlanmasına çalışalım.
     Bakan Günay, EXPOnun alınamaması halinde kıyametin kopmayacağını, nitelikli yatak kapasitesi, iletişim, ulaşım altyapısına sahip Türkiyenin iddiasını sürdüreceğini anlatarak, İzmirin de EXPOyu alamasa da 370 hektar alan üzerine kurulu Avrupanın en büyük yeşil alan kazanacağına dikkati çekti.
     Günay, İzmirde bir Ege Medeniyetler Müzesi kurulması konusunda da çalışmaların devam ettiğini, arazi sorunlarının çözülmesine çalışıldığını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Tolga Albay / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber EXPO 2020 Perspektifinde İzmir Turizmi paneli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER