Eksik diş, pek çok hastalığa neden

Eksik diş, pek çok hastalığa neden olabiliyor -Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer: -Ağızda iyi yapılmayan sindirim, başta mide ve pankreas olmak üzere tüm iç organları etkiler


İSTANBUL (A.A) - Eksik dişlerin, diyabetten kansere kadar pek çok hastalığa yol açabileceği bildirildi.
     Tanfer Diş Kliniğinden Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, yazılı açıklamasında, sağlıklı bir sindirim sisteminin ağızda başlaması gerektiğine dikkati çekerek, ağızda iyi yapılmayan sindirimin başta mide ve pankreas olmak üzere tüm iç organları etkilediğini belirtti.
     İmplant olsun olmasın, her yetişkinin ağzında 28 diş olması gerektiğini kaydeden Tanfer, şu bilgileri verdi:
     Diş eksikliğinde gıdalar gerektiği kadar öğütülmediği için büyük parçalar halinde mideye gider. Bu durumda sindirim midede başlamak zorunda kalır. Bu da mide asitlerinin fazla salgılanmasına pankreas ve safra kesesinin aşırı aktif olmasına yol açar. Pankreas fazla çalıştığı için diyabete davetiye çıkar. 20li yaşlarda bu durum fark edilmez ama ileri yaşlarda ciddi sağlık problemleri olarak karşımıza çıkar.
     Tanfer, eksik dişlerin obeziteyi de tetiklediğine değinerek, pankreas ve safra kesesinin fazla çalışmasının glisemik indeksi yükseltiğini, gıdalardaki nişasta moleküllerinin şekere dönüşerek obeziteye zemin hazırladığını anlattı.
     Dişler tamam değilse kilo verilmediğinin altını çizen Tanfer, diyetisyenlerin ağzında eksik dişi olan hastalarını uyarması gerektiğini, eksik diş ve kötü protezlerin kilo vermeyi zorlaştırdığını ve şişmanlığa meyil yarattığını belirtti.
     Tanfer, iyi sindirilmeyen gıda parçalarının bağırsakta tıkanmalara yol açabildiğini, bu nedenle eksik dişin kolon kanserine bile zemin hazırlayabildiğini kaydetti. Tanfer, ağız içinde eksik diş varsa öncelikle mide, karaciğer ve safra kesesine aşırı yük bindiğine işaret etti.
    
     Muhabir: Andaç Hongur
     Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe
<< Önceki Haber Eksik diş, pek çok hastalığa neden Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER