Dünyanın en eski kentine en büyük

Dünyanın en eski kentine en büyük müze -Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe kazı alanındaki buluntular dolayısıyla dünyanın en eski kenti olarak nitelendirilen Şanlıurfaya, Türkiyenin en büyük müz


ŞANLIURFA (A.A) - Rauf Maltaş - Dünyanın en eski kentleri arasında yer alan Şanlıurfaya, Türkiyenin en büyük mozaik müzesinin temeli atılıyor.
     Kentte birkaç yıl önce Haleplibahçe semtinde yapılması planlanan Temalı Park Projesinin temel kazıları sırasında MS 5. ve 6. yüzyıllarda yapıldığı sanılan, Roma dönemine ait yönetici sarayının tabanında Savaşçı Amazon Kraliçelerinin av ve savaş sahnelerinin tasvir edildiği mozaikler bulundu.
     Bunun üzerine arkeolojik kazıların başlatıldığı alandaki eserler, oluşturulan bilimsel danışma kurulunun eserlerin başka bir yere nakli sırasında zarar görebileceği endişesi üzerine, Temalı Park Projesinde değişikliğe gidildi.
     Daha sonra alanda yapılması kararlaştırılan ve bir süredir üzerinde çalışılan Arkeoloji Müzesi, Arkeopark ve Mozaik Müzesi Projesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın da talimatıyla hızlandırıldı.
     Bu çerçevede 200 bin metrekarelik alana inşa edilecek proje 38 milyon TLye mal olacak. Söz konusu projenin temal atma töreni Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayın da katılacağı törenle 10 Ağustos Cuma günü yapılacak.
    
     -Vali Celalettin Güvenç
    
     Vali Celalettin Güvenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehirleri şehir yapan özelliklerin başında kültür merkezleri, müzeler ve büyük spor alanlarının geldiğini söyledi.
     Son dönemde şehirlerde yol, imar, su ve kanalizasyonla uğraşırken bir taraftan da dünya çapında kültür merkezleri ve müzelerin temellerini attıklarını belirten Vali Güvenç, Şanlıurfanın kültürel yapısı itibarıyla böyle bir müzeyi hak ettiğini ifade etti.
     Vali Güvenç, söz konusu müzenin tamamlanmasıyla kentin çehresinin değişeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Bu müze, uluslararası alanda önemli bir kültür turizmi destinasyonu ve merkezi olacaktır. Göbeklitepenin yanı sıra Haleplibahçe, batı insanın da dikkatini ilimize çekecektir. Buradaki inşaat çalışmalarını 500 günde tamamlamayı planlıyoruz.
    
     -İl Kültür ve Turizm Müdürü Yıldız
    
     Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız da toplam 200 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek projeyle, 26 bin metrekarelik alana Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, 4 bin metrekarelik alana ise Edessa Mozaik Müzesinin yapılacağını her iki müze arasında 29 bin metrekaralik arkeoparkın yer alacağını bildirdi.
     Proje dahilinde amfi tiyatro, kafeteryalar ve gezi alanlarının da bulunduğunu anlatan Yıldız, Toplam 60 bin metrekare ile Türkiyede ve bölgede en büyük müze kompleksine sahip olacağız. Bu çalışma ile Balıklıgöl Yerleşkesindeki insan yoğunluğunu da azaltmaya çalışacağız dedi.
     Yıldız, şuanda Şanlıurfa Müzesinin 2 bin 500 metrekarelik bir alanda bulunduğunu yapılacak müzenin bundan 10 kat daha büyük olacağını belirterek, şöyle devam etti:
     Burada yapılacak müze, dünyanın en eski eserlerinin sergilendiği müze olacak. Dünyanın hiçbir yerinde 12 bin yıllık eser sergilenmiyor. Biz kapalı alanda sergilenmesi gereken eserleri Urfa Arkeoloji Müzesinde sergileyeceğiz.
     Selami Yıldız, mozaik bakımından Türkiyede İstanbul, Gaziantep ve Hatayın ön plana çıktığına değinerek, söz konusu müzenin yapılmasıyla birlikte Şanlıurfanın bu kentlerden açık ara öne geçeceğini savundu.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Dünyanın en eski kentine en büyük Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER