Dünya kuduz günü

Dünya kuduz günü -Halk Sağlığı Müdür Vekili Karakuş: Beslediğimiz kedi ve köpeklerin kuduz aşılarını zamanında yaptırarak hayvanlarımızı, kendimizi ve toplumu kuduzdan koruyabiliriz


BİLECİK (A.A) - Bilecik Halk Sağlığı Müdür Vekili Metin Karakuş, Beslediğimiz kedi ve köpeklerin kuduz aşılarını zamanında yaptırarak hayvanlarımızı, kendimizi ve toplumu kuduzdan koruyabiliriz dedi.
     Karakuş, Dünya Kuduz Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, kuduzun, halk sağlığına tehdit oluşturan eski çağlardan beri bilinen önemli bir enfeksiyon olduğunu belirterek, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 55 bin kişinin kuduz nedeniyle yaşamını yitirdiğini kaydetti.
     Sağlık Bakanlığının yılda yaklaşık 150 bin kuduz şüpheli temas insan olgusu bildirimi yapıldığını ifade eden Karakuş, açıklamasında, şunları bildirdi:
     Bildirilen olguların çoğunluğu kuduz korumasına alınmaktadır. Bu şekilde birçok kişinin hayatı kurtarılmakta, ancak bazı yıllar 1 veya 2 insan kuduz vakasına bağlı ölüm görülmektedir. Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfekte hayvanların ısırmasıdır. Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan da enfekte olmuş hayvanın salyası ile veya çiğ süt tüketimi ile bulaşabilir. Kuduz hastalığına ilişkin belirtiler görülmeye başladığında, kuduz hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcüldür. Ancak riskli temas sonrasında gerekli tedbirler alındığı zaman hastalığı önlemek mümkündür. Bu nedenle köpek ve kedilerin her yıl aşılanması, hastalığın insanlara bulaşımının engellenmesi açısından önemlidir. Beslediğimiz kedi ve köpeklerin kuduz aşılarını zamanında yaptırarak hayvanlarımızı, kendimizi ve toplumu kuduzdan koruyabiliriz. Hekim tarafından kuduz aşısı yapılması uygun görülerek aşı programına alınırsa aşıların zamanında ve eksiksiz olarak yaptırılması konusunda dikkatli olunmalıdır. Unutmayalım kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi mümkün olmadığından ve genellikle ölümle sonuçlandığından kuduz şüpheli temas durumunda özellikle yara tedavisi ile kuduz aşısı ve kuduz antiserumu uygulamaları hayat kurtarıcıdır.
    
     Muhabir: Muhsin Arslan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Dünya kuduz günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER