Demans

Demans-Alzheimer eğitimi -İl Sağlık Müdürü Fidan: -Türkiyede 300 bin Alzheimer hastası var -Genç nüfusun giderek yaşlanacağı bir ülke olarak Türkiyede 30-40 yıl sonra bu hastalığın en önemli sağlık sorunlarından bir


ESKİŞEHİR (A.A) - İl Sağlık Müdürü Hüseyin Fidan, Türkiyede 300 bin Alzheimer hastasının bulunduğunu bildirdi.
     Fidan, Sağlık Müdürlüğü Dr. Davut Savran Toplantı Salonunda Demans-Alzheimer konulu eğitimdeki konuşmasında, günümüzde tüm dünyada en hızlı artan yaş grubunun 65 yaş ve üstü kişilerin oluşturduğunu ve 65 yaş üstü 100 kişiden 8inde Alzheimer hastalığı görüldüğünü belirtti.
     Türkiyede 300 bin civarında Alzheimer hastası olduğu düşünülmektedir. Genç nüfusun giderek yaşlanacağı bir ülke olarak Türkiyede 30-40 yıl sonra bu hastalığın en önemli sağlık sorunlarından biri olacaktır ifadelerini kullanan Fidan, şunları kaydetti:
     Demans ve Alzheimer hastalığı en basit haliyle beyin hücrelerinin tahribatı sonucu insanın hayat boyunca edindiği tüm becerilerini kaybetmesi olarak tanımlanabilir. Daha anlaşılır haliyle tarif etmek gerekirse, birey yaşlıyken bir süre sonra dünyaya yeni gelmiş bir bebeğin becerilerini yerine getirebilir hale gelir. Bu süreç hasta kadar hasta yakınları açısından da zorlu ve yorucudur. Hastaya verilen tıbbi ve psikolojik desteğin yanı sıra hasta yakınlarının da eğitimler aracılığıyla desteklenmesi gerekir. Bu bağlamda Sağlık Müdürlüğü tarafından ilerleyen zamanlarda demans hastalığı olan hastaların yakınlarına yönelik halk eğitimleri de düzenlenecektir.
     Eskişehir il sınırları içerisinde hizmet veren Evde Sağlık Hizmetleri birimlerinin hasta profilinin başında Alzheimer, demans ve kanser geldiğine dikkati çeken Fidan, ekiplerin hizmet kalitesini artırmanın ancak sürekli gelişim ve eğitimle mümkün olduğunu, bu bağlamda Sağlık Müdürlüğünün hizmet içi ve halk eğitimlerine devam edeceğini vurguladı.
     Eğitime, İl Sağlık Müdür Yardımcıları Kadir Demirel ile Mina Akbay, Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri Birimi çalışanları, İl bazında hizmet veren Yunusemre Devlet Hastanesi ve hastanede görevli Evde Sağlık Hizmetleri ekip üyeleri ve Sağlık Müdürlüğü Muhtaç Ailelere Yardım Programı (MUYAP)çalışanlarından oluşan doktor, hemşire ve sağlık memurları katıldı.
     İl Sağlık Müdürlüğünün Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezine 4443833 numaralı telefondan ulaşılabileği bildirildi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER