Çivi ile telin aşkı, filografi

Çivi ile telin aşkı, filografi -Osmanlı döneminin en gözde el sanatları arasında yer alan, çeşitli örgü teknikleri kullanılarak telin çiviye sarılmasıyla ortaya çıkan filografi sanatıyla uğraşan Bursalı Sibel Aşa, eserlerini


BURSA (A.A) - Cem Şan - Osmanlı döneminin en gözde el sanatları arasında yer alan, çeşitli örgü teknikleri kullanılarak telin çiviye sarılmasıyla ortaya çıkan filografi sanatıyla uğraşan Bursalı Sibel Aşa, eserlerini yurt dışındaki fuarlarda sergilemeyi hedefliyor.
     Sibel Aşa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, filografiye yaklaşık 3 yıl önce arkadaşlarıyla hobi olarak başladıklarını, evde toplanıp çay sohbetiyle bu sanatı icra ettiklerini söyledi.
     Filografinin, çeşitli örgü teknikleri kullanılarak telin çiviye sarılmasıyla ortaya çıkan bir sanat dalı olduğunu dile getiren Aşa, Filografinin duygu anlamı ise çivi ile telin aşkıdır. Böyle rivayet edilir ve bu şekilde tanınır. Ülkemizde uygulaması neredeyse unutulmuş. Zorluğundan ve sabır gerektirdiği için çok nadir görülen bir sanat dedi.
     Aşa, eserlerin yapım süreci hakkında şu bilgileri verdi:
     İlk olarak belirlenen motifi kağıda çiziyoruz. Daha sonra çizdiğimiz kağıdı tablonun üzerine yerleştirerek, motifin üzerine çiviler çakıyoruz. Çivilerin çakılmasının ardından bunların arasından telleri geçiriyoruz. Tel dolgunun bitmesiyle de eser tamamlanıyor.
     Yaptığı çalışmaları sattığını, bu sayede aile ekonomisine katkı sağladığına işaret eden Aşa, Bu çiviler dert ortağı oluyor insana. Psikolojik olarak da çok rahatlatıyor. Telleri sardığım zaman bütün dertlerim gidiyor, rahatlıyorum. Adeta evime psikolog gelmiş gibi oluyor. Bu sanat İstanbulda bazı rehabilitasyon merkezlerinde de uygulanıyor diye konuştu.
    
     -Vurun çivilerin üzerine, bütün stresinizi atın-
    
     Sibel Aşa, iki arkadaşıyla evinde bir araya gelip, çeşitli temalarda çalışmalar ortaya çıkardıklarını söyledi.
     Masalarımızı kurduktan sonra kimimiz çivi çakıyor, kimimiz de tel sarıyor diyen Aşa, Konuşa konuşa bu sanatı yapıyoruz. Çok eğlenceli oluyor. Özellikle ev kadınlarına tavsiye ediyorum. Eşinize kızdığınız zaman hiç onun yanında durmayın. Geçin yan odaya. Alın çekici elinize, vurun çivilerin üzerine diye konuştu.
     Aşa, bu sanatın bir hayli meraklısı olduğunu belirterek, başından geçen bir anısını şöyle anlattı:
     Yaz aylarında hava sıcak olduğu zaman bu sanatla bahçede uğraşırım. Bir gün doğal gaz faturasını getiren arkadaş yaptığım işleri gördü ve çok beğendi. Benden bir kaç tane çivi aldı. Bir daha ki ay faturayı getirdiğinde elinde tabloyu da getireceğini söyledi. Kendisine işi öğretmemizi istedi. Böyle enteresan bir anım olmuştu.
     Çalışmalarını yurt dışındaki fuarlarda da sergilemeyi hedeflediğini anlatan Aşa, Yakında Fransaya göndereceğim Eyfel Kulesi ile Fransa bayraklarını konu alan birkaç ürünümüz var. Oradan alacağımız siparişlerle tekrar yapacağımız çalışmalar olacaktır diye düşünüyorum dedi.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Çivi ile telin aşkı, filografi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER